Æblepandekager fra det vilde vesten
Disse æblepandekager går way back. De er ofte blevet brugt til brunch i forbindelse med fødselsdage i familien. De er særlig gode, fordi de smager af meget på grund af den gode kombination af æble og kanel. Æblerne giver desuden fugtighed og gør, at de ikke bliver tørre, selvom de bliver kolde. Jeg har bagt dem masser af gange. Den oprindelige opskrift er fra bogen: “Brunch – weekendlækkerier” fra 2006. Når jeg tænker tilbage, mener jeg, at den blev købt, da jeg arbejdede i en boghandel. Da købte jeg ofte opskriftbøger. Allerede dengang kunne jeg lide at eksperimentere med madkunsten i køkkenet.
Se flere pandekageopskrifter her
Finpudsning af den originale opskrift
Jeg har erstattet noget af melet med grahamsmel i den originale opskrift. Sødmælk er skiftet ud med skummetmælk og sukkeret er halveret. Disse pandekager er anderledes end almindelige danske flade pandekager, som vi spiser med is, marmelade, sukker eller flormelis. Deres diameter er mindre, men så er de tykkere. Der er bagepulver i, som får dem til at hæve op på panden.
Hvad koster det at lave æblepandekager?
En opskrift som denne, der giver 18 pandekager koster ca. 27 Kr., hvis du handler ind i Rema1000. Dette er beregnet efter den præcise mængde råvarer, som står i opskriften. Der er ikke medregnet udgifter til el og vand.
Hvor mange kalorier er der i en æblepandekage?
En æblepandekage indeholder ca. 102 kalorier. Dette er beregnet ud fra mængderne i opskriften og med et svind på 5-6 % fra stegning. Bemærk at denne beregning er inkl. fedt på panden til stegning og at man kommer lidt ahornsirup på.
Æblepandekager
Equipment
- Foodprocessor eller rivejern
Ingredienser
Pandekager
- 2 dl hvedemel 120 g
- 1½ dl grahamsmel 90 g
- ½ dl sukker 45 g
- 2 tsk. bagepulver
- 1 tsk. kanel
- 1 æg
- 2½ dl skummetmælk eller minimælk
- 2 æbler Elstar eller Pink lady
- 3 spsk. flydende margarine til stegning
Tilbehør
- 1 dl ahornsirup
Sådan gør du
- Skyl æblerne og fjern kernehuset i hvert.2 æbler
- Æblerne rives med skræl på et rivejern eller i en foodprocessor.
- Alle ingredienser piskes sammen i en skål.2 dl hvedemel, 1½ dl grahamsmel, 2 tsk. bagepulver, 1 tsk. kanel, 1 æg, 2½ dl skummetmælk, 2 æbler, ½ dl sukker
- Pandekagerne bages på en stegepande med fedtstof. Dejen skal ca. fylde 12 cm pr stk. De skal have ca. 1 minut på hver side.3 spsk. flydende margarine
- Pandekagerne serveres med sirup.1 dl ahornsirup
Noter
- Pandekagerne kan fryses og holder sig op til 6 måneder på frost.
- Mælk kan erstattes med vand eller fx plantedrik som fx soyamælk, så opskriften bliver mælkefri (for mælkeallergikere).
- Æbler kan erstattes med bær som fx 100 g blåbær.
- Grahamsmel kan erstattes med hvidhvede fuldkornsmel, fuldkornsspeltmel eller anden type fuldkornsmel.
- Sukkeret kan helt udelades eller erstattes med honning, sirup eller et par godt modne bananer.