Hjem » Æbleskiver med kærnemælk
En tallerken med en stak æbleskiver, som er drysset med flormelis og hindbærmarmelade til.

Æbleskiver med kærnemælk

af Laila
Udgivet: Sidst opdateret den

Æbleskiver med kærnemælk er en sød og lækker ret, der traditionelt spises i december måned i Danmark. Følg denne trin-for-trin guide og imponer dine gæster med din egen hjemmelavede version.

Sådan laver du æbleskiver

Æbleskivepande

For at kunne lave æbleskiver får du brug for en æbleskivepande. Jeg har selv en i støbejern designet af Kokken Claus Holm. Det er en tung fætter, som også kan bruges til muskeltræning 🙂

Så er det i gang

Når du har fået fat i en æbleskivepande er det tid til at gå i gang. Du skal bruge mel, sukker, salt, natron, kærnemælk, æg og smør. Jeg bruger dog oftest flydende margarine til stegning frem for smør.

Først blander du de tørre ingredienser sammen i en skål: Mel, sukker, salt og natron. Derefter laver du en lille fordybning i dejen og slår æggene ud heri. Begyndt at piske æggene imens du tilsætter kærnemælken lidt efter lidt. Dejen er færdigpisket, når den er ensartet og uden klumper af mel.

Sådan vendes de på panden

Nu er du klar til at bage æbleskiverne. Varm panden op på middel varme og tilsæt en lille smule smør eller flydende margarine i hver form. Hæld dejen i formene, indtil de er cirka tre fjerdedele fyldt op. Når dejen begynder at boble på overfladen, skal du bruge en kødnål eller lille pålægsgaffel til at vende æbleskiven i formen. Fortsæt med at vende æbleskiverne, indtil de er gyldne og gennembagte på alle sider.

Serveringsforslag

Server æbleskiverne varme med syltetøj og flormelis på toppen, eller prøv at eksperimentere med forskellige fyld såsom æbletern eller marcipan.

Med denne opskrift kan du lave lækre æbleskiver, der vil imponere dine gæster eller forkæle din egen søde tand.

Se flere juleopskrifter her

Opskriften på æbleskiver har jeg fra et gammelt udklip i en avis. Den er fra min barndom og lå blandt mine mors opskrifter. Dengang var der ingen Internet, så man samlede opskrifter fra aviser, reklamer eller supermarkederne. De udgav ofte små samlekort med diverse spændende retter.



Variation

Der findes et hav af forskellige æbleskiveopskrifter i dag. De kan varieres på mange måder. Min opskrift er en “standard model” som derefter kan varieres, som man ønsker. Du kan variere æbleskiveopskriften på følgende måde:

  • Du kan erstatte 1/3 af hvedemelet med fuldkornsmed, hvis du gerne vil have flere fibre ind i dejen.
  • Du kan ligge et stykke æble i dejen, efter den er hældt i panden. Sådan gjorde man i gamle dage – deraf navnet æbleskiver. 
  • Prøv at komme ½ tsk. Nutella i hver æbleskive. Det er lækkert!
  • Du kan parfumere dejen ved at tilføje kardemomme, vaniljesukker, rosiner eller revet citronskal. Det giver en herlig duft.
  • Du kan erstatte kærnemælk med almindelig mælk.
  • Du kan dele æggene i æggeblomme og æggehvide. Så blandes æggeblommerne i sammen med mælken. Herefter pisker du æggehviderne stive og vender dem i dejen. Dette giver nogle mere luftige æbleskiver.

FAQ

Hvor meget koster det at lave en portion æbleskiver?

Det koster 12 Kr. at lave 25 æbleskiver, som i opskriften. Dette er beregnet ud fra de præcise mængder, der er i opskriften. Priserne på råvarerne er fra Rema1000 (november 2022). Der er ikke medregnet udgifter til el og vand.

Hvor mange kalorier er der i en æbleskive?

Der er 56 kalorier i en æbleskive. Man serverer typisk 3 stk. på en tallerken med 1 spsk. flormelis og 1 spsk. marmelade. Sådan en portion vil indeholde 239 kalorier.


En tallerken med en stak æbleskiver, som er drysset med flormelis og hindbærmarmelade til.

æbleskiver

Ret: Dessert, Hovedret
Køkken: Dansk
Keyword: aftensmad, bagværk, efterår, jul, vinter
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 25 stk
Kalorier: 56kcal
Cost: 12 Kr.
Dejlige lune og bløde som mor lavede dem
Udskriv

Equipment

Ingredienser

  • 250 g hvedemel ca. 4 dl
  • ½ spsk sukker
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk natron
  • 2 æg
  • 4 dl kærnemælk
  • 2 spsk flydende margarine eller smør

Sådan gør du

  • Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål.
    250 g hvedemel, ½ spsk sukker, ½ tsk salt, 1 tsk natron
  • Æg og kærnemælk røres i.
    2 æg, 4 dl kærnemælk
  • Dejen røres indtil den er blank og glat.
  • Æbleskivepanden varmes godt igennem på kogepladen.
  • Kom lidt fedtstof i hver fordybning.
    2 spsk flydende margarine
  • Når fedtstoffet er varmt, fyldes alle fordybninger 3/4 op med dej.
  • Når underkanten er fast og lysebrun vendes æbleskiverne med en kødnål eller gaffel.
  • Æbleskiverne skal bages helt igennem, da de ellers falder sammen.
  • Serveres med lidt syltetøj, sukker eller florsukker.

Noter

  • Du kan erstatte 1/3 af hvedemelet med fuldkornsmed, hvis du gerne vil have flere fibre ind i dejen.
  • Du kan ligge et stykke æble i dejen, efter den er hældt i panden. Sådan gjorde man i gamle dage. 
  • Du kan tilføje ½ tsk. kardemomme til dejen sammen med natron. Det giver en god duft.
  • Du kan erstatte kærnemælk med almindelig mælk.
  • Du kan dele æggene i æggeblomme og æggehvide. Så blandes æggeblommerne i sammen med mælken. Herefter pisker du æggehviderne stive og vender dem i dejen.

Nutrition

Serving: 30g | Calories: 56kcal | Carbohydrates: 8.2g | Protein: 2g | Fat: 1.53g | Saturated Fat: 0.54g | Polyunsaturated Fat: 0.31g | Monounsaturated Fat: 0.52g | Cholesterol: 16mg | Sodium: 0.14mg | Potassium: 46mg | Fiber: 0.37g | Sugar: 0.91g | Vitamin A: 13IU | Vitamin C: 0.05mg | Calcium: 23mg | Iron: 0.19mg

Andre relevante artikler

Efterlad en kommentar

Opskrift Vurdering




Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan fravælge det, hvis du ønsker det. Accept Læs mere

Privacy & Cookies Policy