Lun amerikansk æbletærte med kanel og creme fraiche
Denne opskrift på amerikansk æbletærte, har jeg brugt igennem mange år. Det er en vinder, og jeg har aldrig smagt en bedre æbletærte end denne. Jeg har heller aldrig oplevet folk rynke på næsen, når de smager et stykke 🙂 Derfor fortjener opskriften sin plads her på bloggen. Den er bare god.
Sidst jeg lavede den var på Renés og min fælles fødselsdag i maj. Her var temaet “mad fra Amerika”. Men ellers er det en æbletærte, som jeg nok laver et par gange eller 3 om året til forskellige lejligheder.
Den oprindelige opskrift stammer fra grillbogen af Jan Glæsel, som hedder “Glæsels Grillerier”. Der kaldes den blot Bedstemor Ands æbletærte, hvis jeg husker rigtigt. Jeg har valgt at kalde denne for Amerikansk æbletærte, da opskriften minder en del om disse tærter.
Andre af mine kageopskrifter, som kunne være interessante…
Min elskede foodprocessor
Jeg bruger min elskede foodprocessor til at ælte tærtedeje. Den er utrolig effektiv og hurtig til at ælte det hele sammen og meget bedre end min røremaskine.
Må man spise kage, når man vil tabe sig?
Inden mit vægttab var det en kage jeg ofte bagte – både til hverdag og fest. Men i dag er dette anderledes. Det er en af de vaner, som jeg har lavet om. Jeg bager ret sjældent kage i hverdagen. Det sker godt nok engang i mellem at der smutter en kage med fra bake-off afdelingen i supermarkedet. Men det er ikke hver dag eller hver uge.
Læs flere af mine artikler om vægttab her
Der er omvendt altid plads til søde sager i det daglige hjemme hos os. Sundhed handler om mængder og ikke om madvarer. Det er nok en af de vigtigste ting, jeg har lært i mit arbejde som sundhedsprofessionel. Man bør eller skal aldrig skamme sig over det, man spiser. Hvis nogen siger noget andet, er det deres problem – ikke mit eller dit. Husk på det 🙂 <3
Amerikansk æbletærte
Ingredienser
Dej
- 300 g hvedemel
- 200 g smør eller margarine
- 100 g sukker
- 1 æg
Fyld
- 1 kg æbler Elstar eller Granny Smith
- 125 g sukker
- 3 spsk hvedemel
- 1 spsk kanel stødt
- 1 tsk muskatnød stødt
- 1 citron
- 50 g smør eller margarine
Pynt
- 1 æg
- 50 g perlesukker
Tilbehør
- 500 ml Cheasy Fraiche 5 % eller creme fraiche
- 1 spsk vaniljesukker
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 190 grader
Dej
- Alle ingredienser til dejen kommes i en foodprocessor eller skål300 g hvedemel, 200 g smør, 100 g sukker, 1 æg
- Ælt ingredienserne godt sammen indtil dejen er samlet og har en ensartet konsistens
- Del dejen i to dele
- Rul hver del af dejen ud mellem to stykker bagepapir
- Smør et tærtefad eller mindre ovnfast fad med lidt olie eller smør
- Kom den ene del af dejen i formen. Den anden del gemmes og bruges som låg indtil videre
Fyld
- Æblerne deles med en æbledeler eller kniv. Kærnehuset fjernes. Skær æblerne i både og kom dem i en skål1 kg æbler
- Riv skallen af citronen og pres den, så du har citronsaft og skal1 citron
- Saft og skal vendes med æblebådene
- Kom sukker, mel, kanel, muskatnød i skålen og vend det hele godt sammen125 g sukker, 3 spsk hvedemel, 1 spsk kanel, 1 tsk muskatnød
- Fordel æblebådene over tærtedejen i formen
- Hak smørret i små tern og fordel det blandt fyldet50 g smør
Pynt
- Kom den sidste del af den udrullede dej over tærten som et låg
- Pensl med æg og drys med perlesukker1 æg, 50 g perlesukker
- Bag tærten i ca. 45 minutter i ovnen eller indtil den har en flot gylden farve
- Når tærten er bagt færdig, serveres den i passende stykker med lidt fraiche rørt med vaniljesukker500 ml Cheasy Fraiche 5 %, 1 spsk vaniljesukker
Noter
- Tærten kan serveres med fraiche som i opskriften eller med vaniljeis, flødeskum, vaniljecreme eller bare som den er.
- Den holder sig fint på køl i 3-5 dage
- Den kan fryses enten rå eller bagt