Brun sovs, der hænger ved kartoflerne
Denne her opskrift på brun sovs er god at kende, når man ikke lige har sky tilbage fra en steg eller har stået og lavet sin egen fond fra bunden.
Nogle gange skal det bare gå lidt stærk, og det er også helt i orden. Jeg tror, at vi har det sådan alle sammen ind i mellem. Nogle mere end andre. Jeg må ærligt indrømme. at selvom jeg elsker at lave mad, så er der også dage, hvor det bare er dejligt, at det ikke tager alt for lang tid. Til disse dage er det rart at have en nem opskrift på sovs lige ved hånden.
Denne her sovs smager af umami og har en fyldig og cremet smag. Den har også lidt sødme – I ved lidt ligesom, når man laver andesovs. Den er ofte også lidt sød. Det smager godt, syntes jeg.

Kender I hende der Maggie?

Jeg kan rigtig godt lide smagen fra de der Oscar bouilloner. Jeg må indrømme at jeg af og til bruger dem til hverdagsretterne. Men det kommer an på, hvad jeg laver. Nogle gange laver fonden sig selv, når kødet alligevel skal boble lidt i noget væske med lidt grøntsager. Eller andre gange må man have fat i Maggie. Hende kender I da godt ikke? Maggie Terning. Vores bedste ven i nødden 🙂
Se med på Youtube
Der findes en video i mit videokartotek på Youtube, hvor jeg laver samme sovs. Mangler du lidt visuel instruktion i hvordan man laver opbagt sovs, så prøv at se den:
Brun sovs er dansk sovs… eller hva?
Brun sovs er da bare lig med dansk mad. Er det ikke rigtigt? Det kan da nok ikke blive mere dansk vel? Eller hvad siger I Franskmænd? Var det jeres opfindelse? 🙂 Uanset hvad så er det noget mange elsker – inklusiv mig selv. Jeg kan blive helt skuffet, hvis man inviteres på en middag med kød og kartofler og så er der dressing til?! What? Eller en pakke Kærgården. Det har jeg også prøvet nogle gange. Smørsovs on the fly.
Men det er tilgiveligt. For jeg tænker at personen ikke kender en nem sovseopskrift. Jeg har også før hørt folk sige: “Her har vi et princip! Vi spiser ikke sovs til maden.” Sikke da en skam hva? For hvorfor dog ikke det? Der er ingen grund til at udelukke sovsen. Man kan da lade være med at hælde en ½ liter piskefløde i, hvis man er bange for kalorierne og det mættede fedt.
I denne sovs har jeg brugt madlavningsfløde. Det giver også en cremet smag men til gengæld mindre fedt. Det er en god måde at lave et kompromis.
Se flere spændende opskrifter på sovs her



Hvad koster det at lave brun sovs?
Det koster ca. 19 Kr. at lave brun sovs til 4 personer. Det er beregnet ud fra de præcise mængder, som fremgår i opskriften og efter priserne på Rema1000’s hjemmeside. Der er ikke medregnet omkostninger til el og vand.

Brun sovs
Equipment
Ingredienser
- 2 spsk flydende Becel
- 2 spsk hvedemel
- 4 dl mælk
- 2 dl madlavningsfløde
- 1 tsk soya sauce
- ½ tsk honning
- 1 spsk kalveboullionpulver eller ½ tern
- ½ tsk madkulør
Sådan gør du
- Kom fedtstof og mel i en kasserolle. Lad det stege i ca 1-2 minutter og rør af og til.2 spsk flydende Becel, 2 spsk hvedemel
- Tilsæt mælken og rør godt indtil det tykner.4 dl mælk
- Tilsæt mere mælk og fløde.2 dl madlavningsfløde
- Imens der røres og sovsen koger, smages til med resten af ingredienserne.1 tsk soya sauce, ½ tsk honning, 1 spsk kalveboullionpulver, ½ tsk madkulør
- Sovsen skal koge så længe at melsmagen forsvinder. Det tager som regel et par minutter.