Chocolate chip cookies
Her får du min bedste opskrift på chocolate chip cookies. Det er bare en simpel chokoladesmåkage, der bliver perfekt hver eneste gang.
Jeg må indrømme, at jeg ikke er den, som bager allerflest småkager om året. Der sker nemlig ofte det, at de bliver spist ret hurtigt. Det er simpelthen for fristende at have dem i huset. Hvis det endelig sker, så opbevarer jeg dem i fryseren. Så får jeg ikke spist helt så mange.

Men selvom man ikke bager mange småkager, er det alligevel rart at have en god opskrift, som kan bruges igen og igen. Denne opskrift er den eneste, du behøver. Det lover jeg dig 🙂
Jeg har også en anden opskrift på chocolate chip småkager, men det er en helt anden type. De er meget mere grove i det, da de er lavet med havregryn og har mindre fedt. Meeen hvis du savner at spise en rigtig sprød og lækker sag, som farmor lavede dem, så er det denne opskrift, du skal bruge.
Andre relevante opskrifter



Den oprindelige opskrift stammer fra bogen “Fristelser” af Morten Heiberg. Det er ham, som nogle gange er med i Masterchef 🙂 Jeg har dog redigeret lidt i den, så det passer med mit budget. Men den er virkelig god – selv endda med “billigere” råvarer.
Hvilket køkkenudstyr skal jeg bruge?
Dette er blot forslag til, hvilket køkken udstyr du kan bruge til at lave disse småkager. Det er typisk nogle af de ting, som jeg selv bruger:






Hvor mange kalorier er der i chocolate chip småkager
Der er 107 kalorier i en chocolate chip småkage (22 g). Dette er beregnet med et bagesvind på 10 %. Ja det er ikke meget man får for pengene – eller rettere sagt kalorierne. Men sådan er det jo med kage. Der er ofte meget fedt i, og det gør at kalorierne stiger til vejrs. Det er også en kage med en del mættet fedt fra smørret. Derfor kan det være en god ide at begrænse denne slags søde sager til “en gang i mellem” eller “en enkelt eller to”. Du kan læse mere om mættet fedt på Hjerteforeningens hjemmeside.
Hvad koster det at lave chokolade chip småkager?
Det koster 27 Kr. at lave et helt hold småkager. Dette er beregnet med den præcise mængde råvarer, som er brugt i opskriften og med de priser, der findes i dag hos Rema1000. Forbrug af vand og el er ikke medregnet. Jeg plejer at vælge de billigste råvarer. Så prisen kan variere en del, hvis man ikke gør det samme som jeg (se afsnittet “Lidt om råvarerne”).

Lidt om råvarerne
- Smør
Jeg bruger oftest saltet smør. Men du kan også bruge usaltet. Dog fremhæver salt de andre smage i dejen, så det vil jeg anbefale. Jeg køber blot det billigste smør. Forskellen på om man bruger Lurpak eller et billigere mærke er ca. 5 kr. for et hold småkager. - Sukker
Jeg bruger blot helt almindeligt hvidt sukker, da det er det billigste. Du kan også bruge rørsukker. Så stiger prisen med 2 kr. - Vaniljesukker eller vaniljestang
Jeg plejer at bruge vaniljesukker, da det er billigst. En konditor vil sikkert kunne smage forskel på om der bruges vaniljestang eller – sukker. Hvis du bruger ½ vaniljestang i stedet for vaniljesukker, stiger prisen med 16 kr. Det er da alligevel en del! - Chokolade
Jeg plejer at købe de billige 100 grams i supermarkedet. Men det ser nu godt ud med “rigtige” chokoladedråber. De findes dog ikke i alle supermarkeder. Morten Heiberg anbefaler chokolade med 66 % kakaoindhold i bogen “Fristelser” til denne type småkager.

Chocolate chip cookies
Equipment
- røremaskine eller en skål og håndmixer
Ingredienser
- 110 g smør
- 185 g sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 æg
- 1/4 dl minimælk
- 210 g hvedemel
- 1 tsk. bagepulver
- 150 g mørk chokolade
Sådan gør du
- Tænd ovnen og sæt den på 180 grader C
- Bland smør og sukker i en røreskål110 g smør, 185 g sukker
- Kom resten af ingredienserne i og bland det godt til dejen er ensartet og chokoladen jævnt fordelt.1 tsk vaniljesukker, 1 æg, 1/4 dl minimælk, 210 g hvedemel, 1 tsk. bagepulver, 150 g mørk chokolade
- Kom bagepapir på en bageplade
- Bruge en spiseske eller måleske til at afsætte nogenlunde samme mængder dej i små klumper. Der skal være god afstand i mellem dem.
- Bag småkagerne i ca. 15 minutter i ovnen.
- Lad småkagerne afkøle på en rist efter bagningen.
- Opbevar dem i en småkagedåse.
Video
Noter
- Jeg plejer at fryse disse småkager. Så skal de ikke spises så hurtigt, og det frister ikke helt så meget at gå og småhapse af dem.
- Dejen er også god som cookie dough til fx is. Så skal du blot erstatte sukker med flormelis og undlade at bage dejen. Du kan erstatte ægget med pasteuriserede æg, hvis du er bange for salmonella.
Nutrition
Blot til information
Denne hjemmeside er støttet af læserne. Jeg kan få kommission for køb foretaget via links i dette indlæg.