Fastelavnsboller med vaniljecreme og chokolade
Nu nærmer tiden sig, hvor vi skal spise fastelavnsboller. De findes i mange udgaver. Jeg elsker personligt de helt almindelige gammeldags af slagsen ligesom disse.
Jeg har bagt fastelavnsboller siden jeg var barn. Det er en tradition, jeg er opvokset med. Jeg elsker smagen af den søde vaniljecreme og en lille overraskelse med chokolade indeni. Min mor lavede dem også ofte med marcipan og chokolade. Det var også et hit hjemme hos os.
Diætistens vurdering
Mættet fedt
Denne opskrift er en udgave med olie i stedet for smør. Dette bruger jeg helst så ofte som muligt i stedet for smør, for at spare på det mættede fedt. Bollerne bliver dejligt bløde af olien. Man kan begrænse mængden af mættet endnu mere ved at undlade at komme chokolade i. Men vil det ikke være en skam? 🙂 Mættet fedt er godt at begrænse, da det kan øge vores LDL kolesterol tal. LDL kolesterol øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Fibre
Der er også havregryn i, hvilket giver dem et højere fiberindhold end fastelavnsboller bagt med almindeligt hvedemel. Man kan også udskifte 1/3 af hvedemelet med grahamsmel, hvis du ikke kan lide havregryn eller har det hjemme. Vi har godt af fibrene, da de har mange positive virkninger i kroppen.
Fyld
Jeg har valgt at fylde disse med vaniljecreme og chokolade. Dette er et par af mine favoritter, og jeg synes at det smager godt sammen. Man kan også bruge marmelade, marcipan eller remounce.
Pynt
Jeg har pyntet dem med perlesukker, men det kunne også sagtens være flormelis rørt med lidt vand og kakao. Det smager også rigtig godt. Nogle gange lagde min mor en skive pålægschokolade på imens det var varme. Det er heller ikke dårligt 🙂
Se andre søde bageopskrifter her
FAQ
Hvad koster det at lave et hold fastelavnsboller?
Det koster 40 Kr. at bage et hold fastelavnsboller. Dette er beregnet efter de samme mængder som i opskrifter og efter priserne på rema1000’s hjemmeside.
Hvor mange kalorier er der i en fastelavnsbolle?
Der er 359 kalorier i en bolle. Energien stammer især fra hvedemel, chokolade, sukker og havregryn.
Kan de fryses?
Ja det kan de sagtens. Pak dem i en frysepose og luk så meget luft ud uden at klemme dem flade. De holder sig ca. 6 måneder på frost.
Fastelavnsboller med vaniljecreme og chokolade
Equipment
- Pensel
Ingredienser
Dej
- ½ dl vand
- 2 dl minimælk
- 1 æg
- 2 spsk olie
- 100 g havregryn
- 1 tsk salt
- 1 spsk sukker
- ½ tsk kardemomme
- 400 g hvedemel
Vaniljecreme
- 1 æg
- 3 spsk sukker
- 3 spsk maizena
- 2 dl minimælk
- 1 tsk vaniljesukker
Pynt
- 1 æg
- 1 dl perlesukker
- 100 g mælkechokolade
Sådan gør du
Dej
- Opvarm mælk og vand en smule i en kasserolle eller mikroovn og kom det i en røreskål.½ dl vand, 2 dl minimælk
- Tilsæt olie og æg.2 spsk olie, 1 æg
- Smulder gæren ud i blandingen.
- Kom resten af ingredienserne i. Hold evt. lidt hvedemel tilbage.100 g havregryn, 1 tsk salt, 1 spsk sukker, ½ tsk kardemomme, 400 g hvedemel
- Ælt dejen godt i gennem og lad den hvile i 30 minutter. Imens koges vaniljecremen.
- Udrul dejen i en rektangel ca. 30 x 60 cm.
- Del dejen op i 10 lige store firkanter.
- Kom 1 spsk vaniljecreme på hver firkant og et stykke chokolade100 g mælkechokolade
- Saml de 4 hjørner på hver firkant og klem dem sammen.
- Læg hver bolle med lukningen nedad på en bageplade.
- Pensl med æg og sukker.1 æg, 1 dl perlesukker
- Lad bollerne hæve 30 minutter.
- Opvarm ovnen til 190 grader.
- Bag bollerne i 12 – 15 minutter indtil de er gyldne.
Vaniljecreme
- Kom alle ingredienser i en kasserolle.1 æg, 3 spsk sukker, 3 spsk maizena, 2 dl minimælk, 1 tsk vaniljesukker
- Rør alle ingredienser godt sammen og tænd for varmen.
- Kog ingredienserne godt sammen i 1 minut.