Hvert år til jul hygger vi os i familien med at lave figurkager sammen med børnene. Denne dej er utroligt dejlig at arbejde med. Den er nem at rulle ud og klistrer ikke fast på fingrene ligesom mange andre småkagedeje. Jeg fik opskriften af en dame, som hed Lis, der hvert år til jul kom med et hold figurkager til de ansatte i den boghandel jeg arbejdede hos på daværende tidspunkt. Ja nogle gange var en kagedåse ikke nok. Så hun forbarmede sig over os, og kom med endnu en kagedåse inden juleferien 🙂
Se flere af mine gode kageopskrifter her



Tip: Laver man figurkager sammen med små børn, kan man erstatte ægget med et pasteuriseret æg, så er der ingen fare, hvis de kommer til at putte dejen i munden.
Siden har jeg lavet opskriften mange gange. Det er faktisk en vi ofte laver hvert år i december måned. Jeg plejer at lave firgurkagerne sammen med mine niecer. Det er super hyggeligt og en eftermiddag går hurtigt, når man først er i gang. De oprindelige kager fra Lis var uden glasur. Men mine niecer kan bedst lide dem med glasur. Det ser også så festeligt ud. De bliver udstukket i forskellige figurer med juletema.
FAQ
Hvor meget koster det at lave en portion figurkager?
Det koster 15 Kr. at lave en portion figurkager som i opskriften. Der bliver ca. 60 småkager. Prisen er beregnet efter priserne på råvarerne hos Rema1000 (november 2022). Dette er beregnet efter de præcise mængder i opskriften og uden omkostninger til el og vand.
Hvor mange kalorier er der i en figurkage?
Dette vil variere alt efter småkagens størrelse. Hvis en figurkage vejer 15 gram, vil der være 65 kalorier i en småkage.

Figurkager til jul
Ingredienser
- 150 g margarine
- 150 g mørk sirup
- 150 g sukker
- 1 tsk kanel
- reven skal af 1 appelsin
- 1 æg
- 1 tsk natron
- 450 g hvedemel
Sådan gør du
- Margarinen smeltes i en gryde med siruppen og sukkeret.150 g margarine, 150 g mørk sirup, 150 g sukker
- Nå massen er smeltet tages blandingen af blusset og tilsættes 1 tsk kanel og reven appelsinskal.1 tsk kanel, reven skal af 1 appelsin
- Lad massen stå og køle af indtil den er blevet fingervarm.
- Tilsæt æg og natron og rør det ud i massen.1 æg, 1 tsk natron
- Til sidst tilsættes melet og det hele blandes godt.450 g hvedemel
- Sæt dejen på køl, gerne til næste dag eller indtil den er blevet fast og kold.
- Dejen kan efterfølgende rulles ud og udstikkes til kagefigurer.
- Bages i en forvarmet ovn ved 170 grader C i ca. 7 min.
- Man kan evt. pynte med glasur. Jeg plejer at lave glasuren af flormelis, past. æggehvider og en lille sjat eddike.
Noter
- Du kan bruge lys sirup i stedet for mørk sirup