Fødselsdagskage med dobbeltbund, creme og jordbær
Denne fødselsdagskage med Dannebrog flag bagte jeg til min fødselsdag. Kagen kender I måske som frugtkage eller studenterkage, og har en del år på bagen. Man får den ofte serveret med mange typer frugt, som lægges i lag på kagen.
Den er utrolig velsmagende og har en fin balance mellem at være sød og frisk. Dette skyldes bl.a. bunden, som er en lys kagebund dækket med et marengslag. Som pynt brugte jeg jordbær, og det giver en dejlig friskhed til kagen. Den bliver ikke “for sød” eller “tung” pga. denne kombination.
En “go-to” kage
Gæsterne var vilde med den, og René fik spist så meget, at han om natten havde ondt i maven. Han spiste først noget igen til frokost næste dag. Sådan kan det gå, når man får serveret noget lækkert, og det kan være svært at få hold på det igen.

Den er nu også utrolig god, og rar at kende. Det er nemlig en af de der “go-to” kager, som man altid lige kan lave, hvis der kommer gæster. Den garanterer succes 🙂
Andre relevante bageopskrifter



Inspiration
Jeg blev inspireret til at lave et flag, da det var min fødselsdag. Jeg googlede ordet “fødselsdagskage” og vupti, kom denne opskrift frem. Tænk sig, den havde jeg helt glemt. Det var jo den gode gamle “frugtkage”. Opskriften er lavet i samme forhold, da det lige passede til den firkantede springform, jeg havde tænkt mig at bruge. Den originale frugtkageopskrift er noget større. Den fylder en hel bradepande, og er god til lidt større forsamlinger, eller hvis man giver kage på arbejdet.

Køkkenudstyr
Her er noget af det køkkenudstyr, som vil være rart at have, når man skal lave en fødselsdagskage. Jeg har ikke listet alt, men nogle af de vigtigste ting.
- Håndmixer
Du får brug for en håndmixer eller noget andet som kan piske. Det skal du bruge, når du laver marengsen. - Røremaskine med k-spartel
Du skal også bruge en røremaskine. En med “k-spartel”, som vist på billedet er ret velegnet. Men har du ikke det, kan du også røre kagebunden med håndmixerens piskeris. - Decilitermål
Et decilitermål er altid rart at have og uundværlig, når man bager. Jeg har selv 3 stk, som måler 1 deciliter og en som måler 2½ dl. - Måleskeer
Kan du lide præcision, vil det være rart med nogle måleskeer. Så er du sikker på at få den rigtige mængde, når der står 1 tsk. eller 1 spsk.
Hvad koster det at handle ind til denne kage?
En fødselsdagskage koster ca. 128 Kr. at lave. Dette har jeg beregnet ud fra de præcise mængder, som er angivet i opskriften og med de priser, der er i dag på dagligvarer. Priserne har jeg fundet hos Rema1000. Prisen er eksklusiv vand og el.
Hvor mange kalorier indeholder et stykke fødselsdagskage?
En portion kage til en person indeholder ca. 539 kalorier. Det lyder som en del, og det er det også, hvis man tænker på, hvor lidt den fylder på tallerkenen. Hvis du ændrer piskefløde til “Cremefine til piskning 19 %” sparer du ca. 50 kalorier pr portion.
Et eksempel på hvordan du kan gøre plads til kagen er fx ved at undgå yderligere mellemmåltider samme dag. Du spiser fx 3 hovedmåltider a 500 kalorier og lader dagens eneste mellemåltid være et stykke kage. Så rammer du ca. 2000 kalorier, og den mængde vil ofte ikke være for meget for en kvinde. Du kan beregne dit daglige kaloriebehov ved at klikke her.
Hvis du ikke tæller kalorier, så prøv at lytte til dine sult- og mæthedssignaler. De fortæller dig, hvornår du har spist nok. Du kan læse mere om sult- og mæthedssignaler i denne artikel: Sult er din indre kostvejleder.

Fødselsdagskage med Dannebrog flag
Ingredienser
Bund
- 250 g Becel Gold eller smør
- 200 g sukker
- 4 æggeblommer
- 2 dl mælk
- 150 g mel
- 2 tsk bagepulver
Marengs
- 4 æggehvider
- 300 g sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 100 g mandler kan udelades
Creme
- ½ l piskefløde
- ½ l Cheasy fraiche 5 %
- 2 tsk vaniljesukker
Pynt
- 1000 g jordbær
Sådan gør du
Bund
- Rør smør og sukker sammen til en luftig masse. Fuld speed på K-spartlen hvis du bruger en røremaskine.250 g Becel Gold, 200 g sukker
- Tilsæt skiftevis æggeblommer og mælk i massen.4 æggeblommer, 2 dl mælk
- Bland mel og bagepulver sammen i en skål og vend det i dejen.150 g mel, 2 tsk bagepulver
- Kom bagepapir i et ovnfast fad og fordel dejen jævnt.
Marengs
- Forvarm ovnen til 180 C (varmluft).
- Imens piskes æggehviderne stive med sukkereret og vaniljesukker til en marengs.4 æggehvider, 300 g sukker, 2 tsk vaniljesukker
- Hak mandler fint og vend dem forsigtigt i marengsen.100 g mandler
- Fordel marengsen ud over dejen til kagebunden, og bag den i ca. 30 minutter.
Creme
- Pisk fløden til flødeskum½ l piskefløde
- Bland fløden med fraiché og vaniljesukker.½ l Cheasy fraiche 5 %, 2 tsk vaniljesukker
- Når kagen er bagt og afkølet fordeles 2/3 af cremen på kagebunden
Pynt
- Rens jordbærrene og skær dem i halve1000 g jordbær
- Læg bærrene med skærefladen nedad på cremen, så de et Dannebrogsflag
- Kom resten af cremen i en sprøjtepose og sprøjt cremen med en stjernetyld ud som det hvide i flaget.