Frikadeller – den helt “almindelige” slags
Her får du en helt basic opskrift på frikadeller. Det er sådan, jeg plejer at lave dem, når de bare skal smage, som dem jeg fik i min barndom. Ikke en helt masse ekstra tilsat i farsen, som man ellers godt kunne fristes til. Disse er “bare” helt almindelige.
Gode til pålæg
Hver morgen smører jeg et fad med smørrebrød, som spises i løbet af dagen. Det sker ofte, at jeg bruger frikadeller som pålæg. Jeg har prøvet at købe de færdiglavede til fryseren. Meeen det er nu ikke jordens bedste smagsoplevelse. Ofte smager de ikke af meget. Derfor laver jeg en dobbelt portion, når jeg nu alligevel skal i gang. De egner sig nemlig godt til fryseren. Så tager jeg fire op ad gangen, og så er der til pålæg til et par dage,
Se flere af de gode klassiske opskrifter her…
Retter med frikadeller
Der finde utrolig mange retter med frikadeller. Jeg vil prøve at opremse nogle af dem, som jeg før har lavet og kender. På frikadeller i:
- Pitabrød
- Pastasalat
- Med kartofler, brun sovs og rødkål
- Græske frikadeller med salat og tzatziki
- I fad
- På spyd med salat
- Med kold kartoffelsalat
- Med stuvede hvidkål
Hvilket køkkenudstyr skal jeg bruge?
Dette er blot forslag til, hvilket køkken udstyr du kan bruge. Det er typisk de ting, som jeg selv bruger:
- Foodprocesser eller skærebræt og urtekniv. Har du ikke en foodprocessor, kan du udmærket bruge en røreskål og grydeske
- Decilitermål
- Måleskeer
- Stegepande
Du kan se i denne video, hvordan jeg bruger foodprocessoren:
Hvad koster det at lave frikadeller?
Med de priser som vi har i dag, koster sådan en portion til 4 personer ca. 40 Kr., hvis du handler ind i Rema1000. Dette er beregnet med de præcise mængder, der er brugt i opskriften. Vand og el er ikke medregnet.
Hvor mange kalorier er der i frikadeller?
En portion frikadeller til en person indeholder ca. 260 kalorier. Det svarer ca. til 3 stk..
Frikadeller
Equipment
- Foodprocessor eller minihakker, skål og grydeske
Ingredienser
Kødboller
- 400 g svine- og kalvekød 4-7 % hakket
- 1 tsk salt
- 1 løg
- 1 æg
- 35 g rasp eller havregryn
- 1-1½ dl mælk
- ½ tsk. peber
- 2 spsk. flydende margarine til stegning
Sådan gør du
- Rør farsen sej med salt. Jeg plejer at bruge min foodprocessor. Men en skål og en grydeske er også udmærket.400 g svine- og kalvekød 4-7 %, 1 tsk salt
- Skær løget i fine tern. Hertil kan du bruge foodprocessen, en minihakker eller blot en urtekniv og et skærebræt.1 løg
- Tilsæt løget og resten af ingredienserne til farsen og rør det godt sammen.1 løg, 1 æg, 35 g rasp, 1-1½ dl mælk, ½ tsk. peber
- Du kan lade farsen hvile 30 minutter. Dog er dette ikke et must. Hviletiden giver salten tid til at virke og opløse proteinerne. Det hjælper med at binde det hele sammen. Jeg plejer som regel ikke lade farsen hvile.
- Varm en stegepande op og tilsæt lidt fedtstoffet.2 spsk. flydende margarine
- Find en kop med vand og en spiseske og form kødbollerne – store og ovale. De skal veje omkring 60 g stykket.
- Steg frikadellerne i ca. 3-4 minutter, hvorefter de vendes og steger samme tid igen.
- Frikadellerne kan fx serveres sammen med kartofler, brun sovs og rødkål eller til kartoffelsalat.
Video
Noter
- Hvis du lader farsen hvile på køl, skal der tilsættes lidt mere væske, så farsen bliver blødere. Det skyldes, at saltet får bedre tid til at virke og mere protein bliver opløst. Farsen vil blive mere fast med tiden.
- Pas på med at røre farsen i for lang tid. Jo længere tid du rører farsen, jo mere fast bliver den. Det kan resulterer i små kanonkugler 🙂
- Frikadellerne kan fryses. Jeg har ofte fråssen dem ned. Jeg plejer at tage 4 stk. op ad gangen og bruge som pålæg.
Nutrition
Blot til information
Denne hjemmeside er støttet af læserne. Jeg kan få kommission for køb foretaget via links i dette indlæg.