Fødevarestyrelsen har i den seneste tid lavet nogle plakater med frugt og grøntsager i sæson lige til at printe ud og hænge op på køleskabet. Du kan downloade plakaterne her gratis! Men hvilke fordele er der egentlig ved at spise frugt og grøntsager?

Plakater frugt og grøntsager i sæson

Vægttab

Et af fødevarestyrelsens råd er at spise mad med færre kalorier. Frugt og grøntsager er de fødevarer, som ligger lavest på kalorieskalaen, og derfor giver det også god mening at spise nogle af dem, hvis man gerne vil ned i vægt. Det kan hjælpe på, at man spiser mindre af noget andet, som ellers plejer at ligge på tallerkenen.

Nogle mennesker følger en strategi til aftensmaden, som går ud på, at man altid serverer en salat eller anden grønt tilbehør til maden, og at det grønne spises først.

Læs flere spændende artikler om vægttab og strategier

Matas - helse og sundhed reklame
– reklame –

Vitaminer og mineraler

Frugt og grøntsager indeholder mange vitaminer og mineraler. Det er ikke nogen nyhed. Men også mange forskellige bioaktive komponenter og antioxidanter, som beskytter vores krop. Frugt og grøntsager indeholder mange flere forskellige næringstoffer, end du finder i en vitaminpille. Derfor er det bedre at spise frugt og grøntsager end at tage kosttilskud.

Kostfibre

Kostfibre findes i frugt og grøntsager. De får maden til at fylde mere og hjælper til, at man føler sig mæt i længere tid.

Proteiner

Der er faktisk mange proteiner i nogle grøntsager og særlig dem, som også kaldes bælgfrugter. Bælgfrugter er fx kikærter, kidneybønner, sortebønner, linser og edamamebønner. Proteiner har generelt en god mæthedsevne. Derfor kan du med fordel spise bælgfrugter i din hverdagsmad, for at opnå mere mæthed.

Godt for miljøet

Det er godt for miljøet at spise frugt og grøntsager, da de har et lavt klimatryk. De mest klimavenlige er dem, som vi producerer herhjemme. Frugt og grøntsager, som transporteres med lastbil eller færge har et lidt højere klimatryk mens dem, som transporteres med fly, ligger noget højere på skalaen.

Sparegris

Godt for pengepungen

Frugt og grøntsager i sæson er godt for pengepungen. Ofte er produktionen i top, og du vil kunne købe mange danske sorter i supermarkederne. På denne tid af året har disse fødevarer en god pris. Så der er penge at spare ved at købe sæsonvarer.

Hvor mange skal jeg spise?

Så er spørgsmålet bare, hvor mange skal jeg spise? I dag anbefales det at spise mindst 600 g frugt og grøntsager om dagen. Her mener man mindst 300 g grøntsager og 300 g frugt. Dette kunne fx være et stort æble og en banan i løbet af dagen, samt et par gulerødder som snacks og en gang salat til aftensmad.

bodylab refresh reklame

Hvordan skal jeg spise dem?

Det er lige gyldigt om de er frosne, i dåse, rå, kogte, dampede, stegte eller hvordan man nu spiser sine frugter og grøntsager. Det vigtigste er at få spist dem.

Hvilke skal jeg spise?

Du kan med fordel variere mellem fine og grove grøntsager. Fine grøntsager er nemme at spise, og er dem vi snacker eller kommer i en salat. Grove grøntsager smager tit bedst bearbejdet på en eller anden måde og bliver ofte brugt i forskellige retter. Dog er der undtagelser. Tænk bare på gulerodden, som ofte bruges som snack eller squash, som ofte bruges i varme retter.

Grove og fine grøntsager

Det er desuden fint at variere lidt i farverne en gang i mellem, så du får spist både de mørkegrønner og de røde/orange. Så får du en god variation af de forskellige vitaminer og mineraler, som de hver især indeholder.

Inspiration

Mangler du ideer til hvilke retter, du kan lave med grøntsager, findes der mange fine opskriftbøger på markedet.

Du kan også kigge på nogle af de forskellige hjemmesidder, som gør noget særligt ud af at lave opskrifter med mange frugt og grøntsager. Prøv fx at kigge her:

Kilder

Write A Comment

Pin It