Hjem » Fynsk Brunsviger
Fynsk Brunsviger

Fynsk Brunsviger

af Laila

Sådan bager du en lækker Fynsk Brunsviger: En opskrift på den traditionelle danske kage.

I denne blogpost introducerer jeg jer for den klassiske danske kage: Fynsk Brunsviger. Det er en kage, der er elsket af mange danskere og en del af den danske kulturarv. Så hvis du er på udkig efter en nem og lækker kage at bage, skal du prøve at bage en Fynsk Brunsviger. Du vil ikke fortryde det!

Fynsk Brunsviger eller bare Brunsviger er en af Danmarks mest elskede kager. Oprindelsen af denne kage er usikker, men man har fundet opskrifter på den, som stammer fra midten af 1800-tallet (1). Kagen er kendt for sin bløde og saftige tekstur.

Det er en simpel kage, der består af mel, sukker, smør, gær, salt, mælk og kardemomme. Glem endelig ikke den lækre søde remonce på toppen.

Kagen bages ofte i en rund springform og bliver typisk delt i 8 stykker.

Denne kage er en af de nemmeste kager at bage, og den er en favorit blandt både børn og voksne.

En kage med mange variationer

Denne kage kan varieres på mange måder. Nogle kommer rosiner på andre blander kanel i remoncen. Nogle drysser kagen med puddersukker og korender oven på remoncen. Jeg har også oplevet Brunsviger med smørcreme og fondant.

Uanset hvad, er Fynsk Brunsviger en kage, de fleste kan lide. Den kan derfor fint bages til fester og andre specielle lejligheder. Men den kan også nydes som en almindelig hverdagskage.

Jeg har også en særdeles velsmagende udgave, som jeg ofte har bagt til diverse fødselsdage:

Den serveres ofte med en kop te eller kaffe til.

Vi får den ofte serveret til fødselsdage, da det er en af de kager, som kan købes hos blandt andet Kvickly mod betaling af en mindre sum penge.

Diætistens vurdering

Hvedemel, sukker, puddersukker og sirup er de primære kulhydratkilder i kagen. Smør eller margarine indeholder en del fedt. Mælk bidrager til protein og kalcium.

Sørger du for at spise frugt, grøntsager, fuldkorn, protein og magre mælkeprodukter til dagligt, kan et stykke Fynsk Brunsviger godt være en del af en balanceret kost.

Hvis du planlægger at spise kage, kan du overveje at skære ned på kalorierne andre steder i din kost løbet af dagen. Du kan f.eks. vælge en mindre portion eller undgå andre snacks i løbet af dagen. Jeg har nogle gange selv sprunget et hovedmåltid over, hvis vi har spist kage en dag, da bare et stykke kan indeholde en del kalorier.

Oprindelse

Denne opskrift stammer fra min mors gamle Amo opskriftssamling på Fynsk Brunsviger. Den er for god til at blive i gemmerne 🙂

Fynsk Brunsviger

Fynsk Brunsviger

Ret: Bagværk
Køkken: Dansk
Keyword: kage
Tilb. tid: 12 minutter
Antal: 8 stk.
Kalorier: 382kcal
Cost: 16 Kr.
Oplev den bløde og saftige smag af Danmarks kulturarv med denne opskrift på den traditionelle Fynsk Brunsviger.
Udskriv

Ingredienser

Dej

  • 350 g hvedemel
  • 30 g smør eller margarine
  • 30 g sukker
  • ½ tsk salt
  • 2 dl mælk
  • 30 g gær
  • 1 tsk kardemomme

Remonce

  • 100 g puddersukker
  • 100 g smør eller margarine
  • 2 spsk sirup

Sådan gør du

  • Lun mælken i mikroovnen eller i en kasserolle.
    2 dl mælk
  • Opløs gæren i mælken.
    30 g gær
  • Kom resten af ingredienserne i og ælt til dejen er ensartet.
    350 g hvedemel, 30 g smør, 30 g sukker, ½ tsk salt, 1 tsk kardemomme
  • Dejen hæver til dobbeltstørrelse på et lunt sted.
  • Imens laves remoncen, som blot skal blandes godt sammen i en skål.
    100 g puddersukker, 100 g smør, 2 spsk sirup
  • Rul dejen ud i ca. 30 x 40 cm. eller kom den i en stor springform.
  • Lav nogle fordybninger i dejen med fingrene.
  • Fordel remoncen jævnt ud over dejen.
  • Lad kagen hæve til dobbelt størrelse.
  • Forvarm ovnen til 250 grader C.
  • Bag kagen i ovnen i ca. 12 minutter.
  • Lad kagen afkøle inden den flyttes til et fad.
  • Den serveres med en god kop kaffe eller te.

Nutrition

Serving: 106g | Calories: 382kcal | Carbohydrates: 53g | Protein: 5.5g | Fat: 16g | Saturated Fat: 6.6g | Polyunsaturated Fat: 2.1g | Monounsaturated Fat: 5.9g | Cholesterol: 1.75mg | Sodium: 0.26mg | Potassium: 189mg | Fiber: 1.92g | Sugar: 21g | Vitamin A: 135IU | Vitamin C: 0.38mg | Calcium: 68mg | Iron: 1.15mg

Kilder

  1. https://opskrifter.coop.dk/artikler/er-brunsviger-overhovedet-fra-fyn

Andre relevante artikler

Efterlad en kommentar

Opskrift Vurdering




Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan fravælge det, hvis du ønsker det. Accept Læs mere

Privacy & Cookies Policy