Hop til opskrift

Gå til opskrift

Den skjulte kemi

Jeg har bagt et grahamsbrød. Det er en ordentlig basse! Jeg tror faktisk, at det er det største brød, jeg nogensinde har bagt. Idag er det ikke diætistbrillerne, der kommer på men nok mere sikkerhedsbrillerne. For jeg skal da lige love for, at jeg fik et chok. Det var lige før, at jeg fik ovndøren i låget, da jeg første gang gik forbi ovnen. Jeg har da godt nok aldrig lavet så stort et brød før. Ok ok, jeg indrømmer det gerne. Jeg kom til at smide en spiseskefuld bageenzymer i. Ved I hvad det er? I min gamle teoribog fra UCH står der:

“Enzymer er proteiner, som findes naturligt i det korn, som man laver mel af. Når man tilsætter kunstige enzymer, er det for at optimere og forfine den virkning, som enzymerne har på brødet, nemlig at gøre det blødt og lækkert”.

Så er mit spørgsmål: Gælder det også, hvis jeg spiser det? For jeg vil da gerne være blød og lækker…altså mere end hvad jeg er i forvejen 🙂 Eller det vil sige, skal jeg være ærlig er jeg nok blevet blød, lækker og lidt slasket med alderen. I min gamle teoribog stod der ikke, at brødet også blev større. Men det står på bøtten med enzymer. Jeg tænker, at det er derfor, at brødet faktisk blev så stort. Men en dag vil jeg prøve at teste det ved at lave et brød med og et uden enzymer. I får lige et link til de hersens enzymer. Der står “Ny recept med optimal virkning”. Ehm jo tak, det kan jeg så bekræfte – det virker.

Håndværkeren

Nå men den originale opskrift er altså uden enzymer. Det er den, som jeg har skrevet ind her. Det er endnu en af de gamle fra tiden som ernæringsassistenselev. Jeg elskede den tid. Det var virkelig dengang, jeg for alvor lærte at lave mad. Alle kan vel lave mad på et eller andet niveau. Men ligesom tømmeren, der fra at kunne slå et søm i et bræt lærer at bygge et hus. Så var det på min gamle læreplads på KG, og på UCH hvor jeg gik på hovedforløbene, at jeg først lærte håndværket madlavning og bagning. Det var fedt. Det er en tid jeg aldrig glemmer og altid vil huske tilbage på med et smil på læben.

Nå men tilbage til brødet. Jeg valgte heldigvis at dele dejen i to. Da jeg havde en mistanke om, at det ikke ville kunne være i min nye støbejernsgryde. Det er forresten ikke en Le Creuset men bare en billig en fra Lidl. Den er super god  og kostede kun 200 kr. Ja da! Den nærmest hoppede ned i indkøbskurven af sig selv. Eller det var det, jeg prøvede at bilde min mand ind. Opskriften giver derfor enten to brød eller et brød og en masse små fine boller.

Grahamsbrød og boller
Forb. tid
1 t 30 min
Tilb. tid
35 min
Tid
2 t 5 min
 

Et dejligt luftigt groft brød. 130 kcal pr skive (50g).

Type: Bagværk
Antal: 2 brød
Kalorier pr. person/stk.: 130 kcal
Ingredienser
Iblødsætning
 • 100 g kerner
 • 1 dl vand
Dejen
 • 1 dl A38 eller alpro natural
 • 4 dl vand
 • 700 g hvedemel
 • 200 g grahamsmel
 • 50 g gær
 • 40 g rapsolie
 • 1 tsk salt
Sådan gør du
 1. Kom kerner og vand i en skål, og lad det stå og trække i køleskabet til næste dag. Du kan også købe en pose med en kornblanding, som ikke skal trække, som kan kommes direkte i dejen (det gjorde jeg). Alternativt kan du vælge at koge blandingen efter anvisning på posen.

 2. Kom lunken vand, kerner og gær i en skål.

 3.  Opløses gæren i vandet ved at røre rundt med en ske eller i en røremaskine.

 4. Kom surmælksprodukt, grahamsmel og salt ved.

 5. Kom melet i skålen og ælt dejen i ca. 5 min. 

 6. Tilsæt nu olien og ælt videre i mindst 5 min. eller indtil dejen bliver blank og smidig.

 7. Lad nu dejen hvile i 30 min under et viskestykke.

 8. Når dejen er hævet, trykkes luften ud af dejen for at senere undgå de store huller i krummen, når brødet er færdigbagt.

 9. Del dejen i to lige store dele.

 10. Kom den ene del i en form eller en støbejernsgryde og form ca. 12 boller af den anden del.

 11. Lad dejen hæve endnu 30 min under et viskestykke.

 12. Opvarm ovnen til 250 grader.

 13. Sænk ovntemperaturen til 220 og bag først brødet i ca. 35 minutter eller indtil kernetemperaturen er min. 95 grader.

 14. Når der er ca. 12 minutter tilbage, sætter du bollerne i ovnen og bager det hele færdigt.

 

 

Author

Write A Comment