Her får du min bedste opskrift på gulerodsboller. Den oprindelige opskrift stammer fra mit studie som diætist på VIA i Aarhus. I kantinen lavede de de lækreste boller, som var utroligt populære. Det var ikke hver dag, at man fandt dem i kurven på morgenbuffeten. Men ca. 1 gang i ugen fik de dem lavet. Man måtte være hurtig, hvis man skulle nå at købe en.

Kitchen One reklame
– reklame –

Gode fibre og fedtstoffer

Jeg har rettet lidt i den originale opskrift, da den var med almindeligt hvedemel og smør. I stedet bruger jeg en blanding af hvedemel og grahamsmel. Fedtstoffet er er byttet ud med Becel Let. På denne måde får man mange flere fibre i dejen og mindre mættet fedt. De er stadig gode og smager lige så godt, som de originale. Lige for tiden bager jeg gulerodsboller ca. 1 – 2 gange i måneden. Jeg deler også ofte ud af dem 🙂

Se flere af mine bageopskrifter her

Du kan se, hvordan jeg laver gulerodsboller i denne Youtube video:

YouTube player

Da vi kun er René og jeg herhjemme, plejer jeg at smide dem i fryseren, efter at de er blevet bagt. Så tager jeg 2 – 4 stk. op ad gangen. De kan fint holde sig friske et par dage uden at blive tørre. Dette skyldes at gulerødderne hjælper til at bollerne bevarer deres fugtighed noget tid. Bollerne bliver ret store, så du kan nemt lave dem mindre og dermed få flere ud af en portion dej.

Becel let (320 × 240px)

Becel Let – et godt alternativ til smør

Becel Let er et af mine foretrukne fedtstoffer til bagning. Her får du en type fedtstof med forskellige olier. Produktet har Nøglehulsmærket. Jeg plejer at købe nogle stykker, når de er på tilbud til 10 kr. Normalt koster de ca. 18 – 20 kr. i supermarkederne. Derefter kommer jeg dem på frost, indtil jeg skal bruge fedtstof til bagning eller bare til at smøre på brød.

Almindelige råvarer

Bollernes ingredienser er helt almindelige råvarer, som der skal til for at lave en god bolledej. Disse omfatter mel, gær, sukker, salt, fedtstof, vand og æg.

Råvarernes betydning for dejen

Lad os kigge på hvilken betydning råvarerne har for dejen.

  • Melet fungerer som bindemiddel og danner gluten, når det æltes med vand. Dejen indeholder både hvedemel og grahamsmel. Grahamsmelet giver ekstra fibre, vitaminer og mineraler til dejen.
  • Gæren får dejen til at hæve, da den danner kuldioxid. Uden gær ville bollerne være blevet flade.
  • Sukkeret giver gæren noget “nemt” at spise under hævningen. Sukker i den mængde, som er brugt i opskriften er også med til at give bollerne en lidt sødelig smag og en dejlig brun kulør.
  • Salt giver brødet en bedre smag og gør, at bollerne holder formen og ikke flyder ud under bagningen.
  • Fedtstoffet gør dejen blød og dermed også mindre sej. Jo mere fedtstof jo blødere dej får man. Her i opskriften er brugt Becel Let, men man kan også bruge olie eller smør. Fedtstof er med til at bollerne holder sig friske i længere tid.
  • Æggene giver dejen ekstra proteiner, vitaminer og mineraler. Desuden får æggene vand og fedt til nemmere at blande sig med hinanden. Hermed fordeler fedtet sig lettere i dejen.
  • Vandet forklistrer sammen med melet og det bindes i bollerne, når de bliver bagt. Det giver en “svampet” og fast tekstur.
  • Gulerødderne giver smag og fugt til bollerne.
  • Solsikkekerner giver smag og lidt tekstur til dejen.

Gulerodsboller

Forb. tid 50 minutter
Tilb. tid 14 minutter
Samlet tid 1 time 4 minutter
Antal 22 stk
Den bedste opskrift på gulerodsboller

Ingredienser

  • ½ liter vand
  • 1 pk gær
  • 3 æg
  • 130 g Becel Let
  • 700 g hvedemel
  • 300 g grahamsmel
  • 70 g sukker
  • 1 tsk salt
  • 200 g gulerødder
  • 100 g solsikkefrø

Sådan gør du 

  • Rør gæren og æg ud i lunken vand
  • Tilsæt grahamsmel, revet gulerødder, solsikkekerner, salt, sukker og ca. 2/3 af hvedemelet
  • Ælt dejen i et par minutter og tilsæt derefter Becel Let
  • Kom mere hvedemel i, hvis dejen er klistret (den skal være en smule klistret, når den er færdig)
  • Ælt dejen i ca. 5 – 7 minutter
  • Form dejen til en kugle og lad den hæve på bordet under et viskestykke i 20 minutter
  • Derefter tager du en spartel og "skærer" dejen ud i passende stykker, som sættes på en bageplade med bagepapir.
  • Lad dem hæve 15 minutter mere
  • Varm ovnen op til 180 grader C (varmluft)
  • Bag bollerne i ovnen i ca. 14 minutter
Ret: Bagværk, Tilbehør

Write A Comment

Opskrift Vurdering




Pin It