Denne opskrift på hakkebøf med bløde løg og rodfrugter er en Nøglehulsmærket udgave af den kendte klassiske ret. Hakkebøf kender vi som den opskrift, hvor man steger bøfferne på en pande og så serverer dem med bløde løg og sovs. I denne udgave er der husket at gøre plads til grøntsagerne også. Men ellers er den som den klassiske.
Jeg kan huske at vi af og til fik hakkebøf som barn. Det var også en ret jeg lavede ofte, som helt ung voksen, da jeg selv skulle lave mad i køkkenet i min egen lejlighed.
På mit tidligere job som diætist hørte jeg ofte folk sige at bøfferne blev tørrer, når kødet var magert. Men det syntes jeg nu ikke. Jeg tænker at det afhænger af særligt en ting. Man kan prøve at lade være med at total gennemstege bøfferne. For så bliver de da tørre! 😉
Find flere spændende opskrifter på aftensmad her
Gammel brochure
Jeg fandt en gammel brochure med denne opskrift. Den er rar at have, og derfor skriver jeg den herind. Det er også dejligt at vide, at selv de gode gamle danske opskrifter såsom hakkebøf med bløde løg, kan faktisk få et Nøglehulsmærke. Det symbol betyder blot, at der ikke er for meget salt eller umættet fedt i og godt med grøntsager.
Fødevarestyrrelsen har faktisk udgivet et opskrifthæfte med andre gode opskrifter, som lever op til kostrådene. Den pjece kan du downloade her.

Hakkebøf med bløde løg og rodfrugter
Ingredienser
Rodfrugter
- 500 g rodfrugter fx gulerod og pastinak
- ½ spsk Olivenolie
- 2 spsk æblecidereddike
- 1 tsk timian tørret
- ½ tsk salt
- ½ tsk peber stødt
Kartofler
- 1 kg små kartofler
- ½ tsk salt
- Bløde løg
- 1-2 spsk Vand
- 2 løg
Bøf
- 500 g oksekød hakket 4-7 %
- 1/4 tsk salt
- Lidt peber stødt
- ½ spsk Olivenolie eller flydende margarine fx Becel
Sovs
- 3 dl bouillon okse eller kalv
- ½ tsk sovsekulør
- Lidt majsstivelse udrørt i vand
Sådan gør du
Rodfrugter
- Vask rodfrugterne godt og skær dem i grove tern
- Vend dem med timian, olie, eddike, salt og peber
- Kom dem i et ovnfast fad og bag dem i 30 minutter ved 200 grader C
- Vend dem ca. hvert 10 minut
Kartofler
- Lad skrællen være på kartoflerne og skyl dem godt
- Kom dem i en kasserolle med vand og salt
- Kog dem i ca. 10-15 minutter indtil de er møre
Løg
- Fjern skrællen fra løgene og skær dem i skiver
- Kom løgskiverne på en varm pande og tilsæt vand
- Vend dem jævnligt og tilføj evt. lidt mere vand, hvis de er ved at brænde på bunden af panden
Bøf
- Form 4 bøffer og krydder dem med salt og peber
- Varm en pande med lidt olie
- Steg bøfferne på begge sider, indtil de er gennemstegte (75 grader C)
Sovs
- Kom 3 dl bouillon på panden
- Smag til med salt og peber
- Tilsæt sovsekulør
- Jævn sovsen med maizena blandet med vand indtil en passende konsistens