Hjem » Hold dit hjem pænt og rent med Flylady Systemet
Hold dit hjem pænt og rent med Flylady Systemet

Hold dit hjem pænt og rent med Flylady Systemet

af Laila
Udgivet: Sidst opdateret den

Hold dit hjem pænt og rent med Flylady Systemet

Har du ligesom jeg problemer med at holde dit hjem rent og opryddet? Er du bange for, at der kommer uventede gæster, fordi badeværelsesgulvet er fyldt med snavsetøj? Har du gemt beskidt service i vasketøjskurven? Så er Flylady systemet sikkert noget for dig.

Hvad er Flylady systemet?

Flylady systemet er et rengørings- og oprydningssystem, som hjælper dig med at holde dit hjem rent og pænt. Det har hjulpet mig utroligt meget, og jeg har kun været i gang i ca. 1 måned nu. Jeg lærer meget om Flylady af en Skotsk Youtuber, som hedder Diane in Denmark. Hun giver dig en komplet guide til, hvad du skal gøre. Hun har bl.a. en 31 dages “kom godt i gang” video playliste, som hjælper nybegyndere. Se hendes første video i serien her:

Flylady har også en engelsk hjemmeside, som indeholder mange artikler om, hvad det er præcis, at du skal gøre, og hvordan du kommer i gang. Alt er dog på engelsk. Jeg håber at med tiden, kan jeg selv skrive lignende guides på dansk her på bloggen. Så skulle det gerne blive lettere for jer og mig selv at komme godt ind i hele programmet 🙂

Hvordan bruges Flylady systemet?

Jeg vil prøve at gennemgå nogle af de elementer, som Flylady systemet indeholder.

Morgen- og aftenrutine

Du arbejder med din egen morgen- og aftenrutine, som du gentager hver dag – uanset om det er hverdag, weekend eller ferie – altså hvis du holder ferie hjemme 🙂 Du kan læse om min egen Flylady morgenrutine her.

Zoner

Flylady tager hensyn til, at det skal være overkommeligt at holde et hjem rent og pænt. Derfor laver du lidt hver dag i en eller flere bestemte områder af dit hus – også kaldet zoner. Dit hus opdeles i 5 zoner i alt. Udover at du udfører dine daglige rutiner, bruger du dagligt 15 minutter i en bestemt zone på at gøre rent og/eller rydde op. Det er da overkommeligt ikke? Du kommer omkring alle 5 zoner hver måned. Du kan tro, at jeg er blevet overrasket over, hvor meget man egentlig kan nå på 15 minutter. Så find minuturet frem, sæt det på 15 minutter og kom i gang :)

Er dit hjem meget rodet, så starter du med at rydde op i 15 minutter i en bestemt rum og glemmer rengøringen indtil videre. Dette gør du hver dag. Det er nemlig ikke nemt at gøre rent, når huset roder.

En af mine videoer fra Youtube, hvor jeg arbejder i zone 5:

Ugeplan

Hver ugedag dedikeres til noget forskelligt. F.eks. så bruger jeg mandag på at få gjort rent og ryddet op lidt over det hele. Det kaldes i Flyladysystemet for “Weekly blessings”. Det tager 60 minutter, og er den eneste dag, hvor man bruger så lang tid på rengøring og oprydning.

Jeg arbejder stadig med ugeplanen. Med tiden får jeg planlagt flere af ugens dage. Små skridt er vejen frem. Derfor har jeg heller ikke kastet mig ud i alt på en gang. Så er der nemlig større risiko for, at det bliver for uoverskueligt, og det hele falder til jorden. Pas derfor på med ikke at gøre for meget.

Sådan ser Flyladys ugeplan ud

 • Hverdage
  • Mandag: Ugentlig rengøring og oprydning (1 time)
  • Tirsdag: Zonerengøring og blomstervanding
  • Onsdag: Zonerengøring og skrivebordsarbejde
  • Torsdag: Indkøb- og ærindedag
  • Fredag: Papirarbejde og diverse
 • Weekend
  • Fredag: “På date med din bedre halvdel”
  • Lørdag: “Sjov med familien”
  • Søndag: “Afslapning”

Lidt artikler om Flylady systemet her på bloggen


Sådan lærte jeg om Flylady systemet

Min mand og jeg havde netop brugt 3-4 dage på at få gjort huset rent og opryddet (sådan nogenlunde da), da vi skulle have besøg af en ejendomsmægler. Sådan har det altid været herhjemme. Kommer der gæster, så kan jeg godt tage mig sammen til at få gjort en masse. Men jeg hader hele processen, hvor jeg skal bruge timevis på at skrubbe og skure, men nyder så efterfølgende resultatet, indtil gæsterne er gået hjem. Huset begynder langsom igen at blive snavset og rodet.

Denne gang tænkte jeg på, om der mon ikke var nogle gode råd at hente på YouTube. Det kunne jo være dejligt, hvis jeg for engangsskyld kunne holde standarden bare sådan nogenlunde.

Jeg er YouTube seer med stort S, og bruger platformen meget til underholdning og læring. Jeg søgte på noget lignende såsom: “Hvordan holder man et hjem pænt og rent”. Der kom mange forskellige videoer frem. Jeg så nogle stykker og lagde mærke til at flere nævnte forskellige rengøringssystemer, som de havde prøvet. Det havde jeg nu aldrig hørt om før. Der var særligt et som gik igen og igen. Dette var The Flylady System.

En skotte i Danmark

Flere YouTubere nævnte også en anden YouTuber, som kaldte sig: Diane in Denmark. Denmark? Hm… var hun dansker? Jeg blev lidt nysgerrig, og søgte efter hende. Det viste sig at være en skotsk kvinde, som bor i København. Hun har fulgt Flylady programmet i mange år, og deler ud af hendes erfaringer på YouTube. Hun har ligesom jeg, haft kaos og rod i sit hjem, men har i dag ret godt styr på det 🙂 Hun har en blog, Facebookside, Instagramprofil, og en YouTubekanal.

Hun giver mange forslag til, hvordan man bruger Flylady systemet i sin hverdag. Hun fortæller også en del om sit liv og om, hvordan hun bruger Flylady til at holde hendes eget hjem rent og opryddet. Jeg vil klart anbefale jer at følge hende 🙂 <3

Det koster ikke noget

At lære hvordan man bruger Flylady systemet er gratis. Jeps du læste rigtigt. Der er faktisk ting, som stadig er gratis i denne verden. Der er ingen abonnement eller dyre artikler, som skal købes. Du kan bare gå i gang med det samme. Diane siger altid: “Brug det udstyr du har.”

Der findes en app, som man kan downloade (gratis) til Android og en app til Apple, som giver et overblik over, hvad man kan arbejde med dagligt. Det gør, at man hurtig kan komme i gang med at lære Flylady at kende. Jeg har brugt appen fra start og bruger den stadig i dag. Appen er på engelsk, men du kan oversætte alt på dansk i den, og lave dine egne lister og overskrifter.

Små skridt

Det er vigtigt, at du går frem med små skridt. Det kan ellers hurtigt blive for overvælgende, da Flylady systemet spænder bredt. Det omfatter mange ting i livet, som bliver sat i system. Jeg har endnu ikke selv integreret det hele, da det stadig virker for overvældende. Men der er nogle basics, som er gode at starte med såsom din morgen- og aftenrutine. Det var det, jeg startede med og stadig holder fast i hver dag.

Læs mere om Flylady systemet

“Denne bog er for alle, der har et hjem og leder efter hjælp til at håndtere rod og kaos.”

Marla Cilley

Bogen “Sink Reflections” er skrevet af Marla Cilley, som er kvinden bag Flylady systemet. Jeg har selv købt bogen. Den er let at læse, hvis man kan læse og forstå engelsk. Du kan købe bogen her.

Andre relevante artikler

Efterlad en kommentar

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan fravælge det, hvis du ønsker det. Accept Læs mere

Privacy & Cookies Policy