Jeg elsker IKEA. Det sker dog ikke så tit, at vi besøger den kæmpemæssige bygning, da vi skal køre helt til Aarhus, og det tager lang tid. Men et par gange i året bliver det da til. Når vi er der og er halvvejs igennem de store rum med køkkengrej, møbler og så meget andet, trænger vi til en velfortjent pause. Så er det lækkert at få et godt måltid mad. Vi er ofte endt med at vælge deres kødboller med kartoffelmos og tyttebær.

Kitchen One reklame
– reklame –

Se flere spændende opskrifter på aftensmad her

Det er nu utrolig let at lave den ret selv. De sælger ellers også kødbollerne i poser i butikken tæt ved udgangen. Jeg har før købt en pose med hjem, meeeen indholdet af fedt er utroligt højt. Jeg mener faktisk, at de ligger omkring 20 gram fedt pr. 100 gram. Det er meget! Man kan sagtens lave kødboller, som er yderst velsmagende og saftige med magert kød. Det handler om at få rørt farsen sej med saltet, så det kan binde noget væske – og så at undgå at totalt tørstege dem 🙂

Vores aftensmad: Ikea kødboller med kartoffel- og gulerodsmos, brun sovs og bønnefritter

Forleden dag fik vi sådan en gang Ikea kødboller med kartoffel- og gulerodsmos, brun sovs og bønnefritter. Det smagte bare så godt. Kødbollerne er egentlig bare lavet af en almindelig frikadellefars. Dog skal løgene svitses, inden de kommer i farsen. Det giver en dejlig sød smag i farsen. Men ellers er de ret traditionelle.

Et lille trick

Jeg laver dem i en æbleskivepande. Så bliver de helt runde og godt stegt over det hele. Det var et lille trick jeg engang lærte af en som hed Lis. Det virker også fint, og så er det så dejligt at æbleskivepanden kan bruges til andet end bare æbleskiver.

IKEA kødboller med kartoffelmos og bønnefritter

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

Kødboller

  • 500 g Svine- og kalvekød 4-7 % (hakket)
  • 1 tsk salt
  • 1 løg
  • 1 æg
  • 35 g rasp
  • 1-1½ dl mælk

Kartoffel- og gulerodsmos

  • 600 g kartofler
  • 300 g gulerødder
  • 2 spsk becel gold
  • ½-1 tsk salt
  • ½ tsk peber

Brun sovs

  • 2 spsk flydende Becel
  • 2 spsk hvedemel
  • 4 dl mælk
  • 2 dl madlavningsfløde
  • 1 tsk soya sauce
  • ½ tsk honning
  • 1 spsk kalveboullionpulver (eller ½ tern)
  • ½ tsk madkulør

Bønnefritter

  • 1 pose grønne bønner (frost)
  • 1 spsk olie
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk peber

Sådan gør du 

Kødboller

  • Rør farsen sej med salt.
  • Skær løget i fine tern og svits det i et par minutter på en pande med lidt fedtstof.
  • Tilsæt løg, æg, rasp, salt og peber til farsen og rør det godt sammen.
  • Varm en æbleskivepande op og tilsæt lidt fedtstof i hvert hul.
  • Find en kop med vand og form kødbollerne med en spiseske ved først at dyppe skeen i vandet og derefter i farsen. De skal ca. stege 4-5 minutter i alt. De kan vendes med en ske og en lille gaffel.

Kartoffel- og gulerodsmos

  • Skræl kartofler og gulerødder.
  • Kog dem i en gryde med vand og salt i ca. 15 minutter eller 5 minutter i en Instant pot på "High pressure".
  • Kom kartofler og gulerødder i en food processor, røreskål eller hvad man nu har og pisk dem til mos.
  • Tilsæt mælk, fedtstof og krydderier og smag til.

Brun sovs

  • Kom fedtstof og mel i en kasserolle. Lad det stege i ca 1-2 minutter og rør af og til.
  • Tilsæt mælken og rør godt indtil det tykner.
  • Tilsæt mere mælk og fløde.
  • Imens der røres og sovsen koger, smages til med resten af ingredienserne.
  • Sovsen skal koge så længe at melsmagen forsvinder.

Bønnefritter

  • Forvarm en ovn til 200 grader C
  • Kom en pose frosne bønner i et ovnfast fad.
  • Bland dem med lidt olie, salt og peber.
  • Kom fadet med bønnerne i ovnen. De skal stege i ca. 30 minutter og vendes rundt med en ske ca. hvert 10. minut.

Video

Ret: Hovedret
Keyword: grøntsager, kalv, svinekød

Write A Comment

Opskrift Vurdering




Pin It