Min bedste opskrift på karrysovs
Her får du en grundopskrift på en lækker og cremet karrysovs eller karrysauce, som nogle også kalder den. Den er sprængfyldt med smag af karry og umami. Den er virkelig prikken over iét til en gang boller i karry eller mørbrad i fad med karry, æbler og porrer. Den vil også være god til kylling i karry til en gang ristaffel.
Se flere spændende opskrifter på aftensmad her
- IKEA kødboller med kartoffelmos og bønnefritter
- Mørbrad i fad med karry, æble og porrer
- Kalkunspyd med blandet salat og flutes
Jeg har aldrig været stor fan af boller i karry, men i dag ved jeg, at det skyldes at sovsen altid har mangler noget dybde. Den har jeg fundet i denne opskrift. Det er bare så fedt, når man har en god opskrift, som man er tilfredst med. Det er den der følelse af “wauw” nu kan det vidst ikke blive bedre. Det er sådan nogle opskrifter, jeg helst vil have får sin plads her på bloggen.
Oscar kalvebouillon
Den gode umamismag kommer af den kalvefond der tilsætte og så lige en sjat soya. Du behøves ikke bruge en masse tid på at koge din egen fond. Jeg plejer at bruge denne bouillon og den giver en fantastisk smag til sovsen. Kan du ikke finde kalvebouillonen så prøv med oksebouillon.
Stavblender
Der er æbler og løg i sovsen, og det giver en god sødme og modspil til karryen. Dette er også vigtige kombonenter i sovsen. Jeg plejer at bruge min stavblender til sidst, når sovsen er ved at være færdig. Det kan godt give lidt svineri, hvis man ikke er forsigtig. Tro mig det er sket flere gange, at der er stænk af karry på min bluse, på væggen og diverse andre steder i køkkenet 🙂
Hvor mange kalorier er der i karrysovs?
I denne udgave er der 110 kalorier pr deciliter karrysovs. Bruger du piskefløde stiger det til 200 kalorier pr deciliter. Det gør faktisk en del at udskifte piskefløde med en lettere udgave. Du sparer også en del mættet fedt og det er særligt grunden til, at jeg sjældent bruger piskefløde til andet end lagkage eller is. Ved at spare på mættet fedt forebygger man hjerte-kar-sygdomme.
Hvis du nu kun har piskefløde, kan du også vælge at bruge fx halv mælk og halv piskefløde. Ønsker du en endnu mere let udgave, kan du erstatte fløden med minimælk. Så er der 80 kalorier i en deciliter karrysovs. Her får du så også en mindre cremet sovs men til gengæld en sovs med kun 5 g fedt pr deciliter. Dette kendetegner en mager sovs.
Jeg syntes, at denne udgave med kaffefløde giver en god balance i mellem en mager og fed sovs. Så her er vi mødtes på midten. Jeg veksler selv lidt mellem de to udgaver. Man kan også vælge at sige, sovsen med mælk er til hverdag og den med fløde er til fest 🙂
Karrysovs
Ingredienser
- 3 spsk Becel gold eller smør
- 1½ spsk hvedemel
- 1 løg lille, hakket
- ½ æble i tern fx Elstar
- 1 spsk karry madras
- 2 dl kalvefond 1 spsk pulver + 2 dl vand
- 2½ dl kaffefløde eller piskefløde
- Lidt salt og peber
- 1 spsk soya
- 1 tsk mango chutney
Sådan gør du
- Løg og æble svitses i smørret i en kasserolle
- Karry kommes ved og svitses let
- Tilfæj hvedemelet og efterfølgende fonde og fløde
- Saucen koges ved lav blus i ca.10 – 15 min. –
- Smages til med lidt salt og peber
- Blend karrysovsen med en stavblender.
- Derefter gives sovsen et kort opkog
- Smag til sidst til med mangochutney og soya