Jeg elsker disse chokoladeboller, fordi de bliver luftige selvom halvdelen af melet er fuldkornsmel. Jeg har før bagt lignende boller som er blevet kompakte og tørre allerede efter en dag. Men disse kan godt holde sig et par dage i en lufttæt pose. Men som det er med meget gærdej så er produktet bedst den dag det er bagt 🙂
Se flere af mine allerbedste opskrifter på brød og kager her
chokoladebollerne bliver en smule søde og smager dejligt at chokolade. Det er et godt alternativ hvis trangen til kage eller andet sødt melder sig. Så holdes den søde tand lidt i skak. Jeg plejer at spise en enkelt som et mellemmåltid – bare som den er eller ½ bolle med 1 stykke ost og evt. lidt marmelade. Derefter ryger resten i fryseren. De kan senere tages direkte op fra fryseren og optøs i vores miniovn v. 150 grader i ca. 10 min. Så smager de næsten lige så godt, som den dag de blev bagt.
Ombytningsliste:
- Rugmel kan erstattes med grahams-, hvidhvede eller fuldkornsmel
- Honning kan erstattes med sirup eller sukker
- Mørkchokolade kan erstattes med hvid- eller lys chokolade
- Skummetmælk kan erstattes med mini-, let- eller sødmælk (hvilket øger fedtindholdet i bollen og dermed også kalorieindholdet
- Skummetmælken kan også erstattes af vand
Grove chokoladeboller
Ingredienser
- 3 dl minimælk eller anden mælk
- 1 pk gær
- 2 spsk sukker
- 1 æg
- 350 g hvedemel du kan erstatte 100g hvedemel med anden mel (grovere mel)
- 200 g fuldkornsmel
- ½ tsk salt
- ½ dl olie
- 100 g mørk chokolade
Sådan gør du
- Kom mælk i en skål og oplæg gæren heri.
- Tilsæt sukker og æg-
- Tilsæt mel, salt og ælt dejen godt.
- Kom til sidst olie i.
- Hak chokoladen groft og ælt den ind i dejen.
- Lad dejen hæve i ca. 30-40 minutter.
- Del og form dejen til 12 boller.
- Kom chokoladebollerne i en bradepande med bagepapir.
- Lad bollerne efterhæve i 25 minutter ved stuetemperatur
- Tænd ovnen på 200 grader
- Pisk et æg sammen og pensl bollerne, når de er hævet færdig.
- Bag bollerne i 10-15 minutter, midt i ovnen til de er gyldne.