Hjem » Mit BMI siger, at jeg skal vokse!
BMI

Mit BMI siger, at jeg skal vokse!

af Laila
Udgivet: Sidst opdateret den

Er det for sent? Kan jeg mon forvente at vokse et par centimeter endnu? Det siger mit BMI, at jeg skal, hvis jeg vil være “normal” vægtigt. Eller hva’?

BMI – og hvad så?

BMI har stemplet mig med et fedt rødt mærke i panden. Næsten ligesom stemplet på en flæskesteg. For mit vedkomne siger stemplet at jeg er overvægtig. Great! Shove it in my face! Hvad BMI ikke gør er, at det ikke tager højde for den liter væske jeg lige slugte i badet, imens jeg skrålede “O sole miooooo”! Eller at tallet svinger gevaldig fordi jeg den ene dag troppede op på vægten i total Eva kostume og næste dag var det med tasken i hånden, sko og jakke på og total forvirret over, at jeg ikke kunne finde mine bilnøgler! Selvfølgelig skulle jeg lige checke vægten midt i alt det postyr. Den viser heller ikke at en del af min vægt måske skyldes alle de muskler, som nærmest popper frem, efter jeg knoklede som en gammel arbejdshest i gymnastiksalen forleden dag. Jeg overvejer at spørge en num(s)erolog, om jeg egentlig ikke burde tilføje et mellemnavn noget i stil med Rambo.

Nu kommer pointen – endelig

Min pointe er: At er man nu ikke fan af at blive sat i bås, men alligevel ligesom jeg har et par magneter under fødderne, som nærmest suger sig henimod badevægten, om man så står ude i køkkenet. Eller at man slet ikke kan lade være at hente mindst 10 apps på smartphonen, som viser diverse statistikker over ens krop. Så husk på det som BMI egentlig er: Bare et tal. Det handler måske mere om, hvordan man går og har det med sig selv. Hvad siger spejlet? Tør jeg kigge på mig selv i spejlet? Hvis nej, er det måske slet ikke vægten, som er det vigtigste at kigge på lige nu.

BMI, hvad gør det godt for?

Som diætist rookie vil BMI være noget, jeg kommer til at bruge gang på gang sammen med andre målinger på arbejdet. Man har eller bør hele tiden have øje for, at tallet ikke kan stå alene. Når det bruges i statistikkerne eller i forskningen, hvor man sammenligner resultater fra store mængder af mennesker, giver det mening, at bruge BMI til at vurdere resultaterne sammen med andre målinger. Men BMI’et i sig selv er en skrøbelig lille sag, som vrider sig fra side til side alt efter i hvilken retning vinden blæser.

Test dit eget BMI

Måske kender I til BMI eller har hørt det nævnt før. Om ikke andet så har I nu. BMI står for body mass index eller på dansk kropsmasseindex. Det er et tal, som viser forholdet mellem ens vægt og højde. Ved hjælp af en formel udregner man så sin BMI – bingo. Tallet kan så fortælle (åbenbart) om man er i kategorien undervægtig, normalvægtig eller overvægtig. Er du blevet lidt nysgerrig på, hvor du ligger på BMI-skalaen? Så kan du prøve at beregne den her. OBS! Det er ikke for børn – kun voksne.

Andre relevante artikler

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan fravælge det, hvis du ønsker det. Accept Læs mere

Privacy & Cookies Policy