Her får du min opskrift på den bedste vegetariske sort bønnebøf til burger, som jeg har smagt. Den kræver lidt forarbejde at lave, men sikke da en fantastisk smagsoplevelse, man får ud af det.
“Det er ikke et striks regelsæt, men nærmere en kurs man styrer efter”
Kostrådene vil sikkert skræmme livet af kødelskerne. Men ro på nu. Som de siger sådan lidt oversat til jydsk: “Det er ikke et striks regelsæt, men nærmere en kurs, man styrer efter”. Se filmen nedenunder hvis du vil vide mere.
En ændring jeg vil arbejde med er at spise mindre kød. Anbefalinger tæller ikke blot for køer, grise og får/lam men nu også kylling! Ok… det gør sikkert kyllingen lykkelig. Men min første tanke var, at det her – det kommer til at gøre ondt. Meeeen så efter lidt overvejelser, kunne det egentlig være spændende at tage udfordringen op. Jeg har ofte leget med tanken om at spise mere kødfrit, men det er aldrig blevet til andet end nogle få eksperimenter og et par enkle vegetarretter i kvartalet. Men nu! Nu er der en god grund til at komme igang. Det skulle jo være så godt for sundhed og klime 😉 Ok jeg er freeeesh!
Step 1: Flere bælgfrugter mindre kød
Vejen til mindre kød går gennem markerne med bælgfrugter. Jeg kender nogle få vegetarretter med bælgfrugter, som smager godt. Det kunne fx være pitabrød med falafler, gule ærter eller chili sin carne. Men det er nok egentlig bare falaflerne, vi er mest vilde med hjemme hos os. Jeg fik den ide, at hvis dette her skal lykkedes, så skal vi ikke starte ud med alle mulige nye retter, men hellere lave noget som minder om de retter, vi allerede kan lide. Ja, jeg skriver VI, da jeg ikke bor alene og også må tage hensyn til min kære hubbie :D… og det kan give nogle udfordringer. Men heldigvis er han åben overfor at smage nye ting og også til en vis grad tålmodig.
“Anbefalingen lyder nemlig på max 350 g kød i ugen og det kan omsættes til 2-3 dage med bælgfrugter.”
Jeg vil starte med at finde en opskrift på en god bøf!.. eller noget som kan erstatte fars i en vis grad. Dette skyldes at på den måde, kan jeg lave mange af de retter, som jeg allerede kender men nu istedet med bælgfrugter og ikke kød fra køer eller grise. Anbefalingen lyder nemlig på max 350 g kød i ugen, og det kan omsættes til 2-3 dage med bælgfrugter i ugen, står i deres rapport. “Tørrer sved af panden”. Ja ja, det sker nok ikke fra dag 1, men over tid kunne det være fedt, hvis det kan lade sig gøre. Jeg hørte engang Morten Elsøe sige i en podcast: “Jeg prioriterer planter og protein.” Og nu kan jeg ikke lade være med at trække på smilebåndet for hey! Bælgfrugter indeholder jo begge dele! Yes!!! It’s as simple as that.
Smag og behag
Men smager de så godt? Ikke lige direkte i rå form. Da vil jeg nok lige kigge forbi hos tandlægen og få checket om alle bisserne er der endnu. Men hvad så kogte? Naaah heller ikke. De kræver noget mere forarbejdning efter min smag. De er ofte lidt grynede, og man har sådan en lidt tør fornemmelse i munden efterfølgende. Men jeg ved at de kan smage godt. Der skal bare lige gang i krydderierne og så måske et par liter olie. Jeg har støvsuget internettet for gode opskrifter på vegetariske bøffer. Der er mange! Men midt i høstakken fandt jeg så en klog mand. Nemlig forfatter og kok J. Kenji López-Alt. Han er en sand nørd inden for madens verden og har lavet en del eksperimenter med mad – sagt ret mildt. I får her hans opskrift på en god plantebøf. Jeg siger jer, den er god. Indtil nu den bedste jeg har smagt. Jeg har lavet en smule om i opskriften, så den er blevet lidt nemmere at lave, men kendte ingredienser. Den smager fantastisk!
Sort bønne burger
Ingredienser
- 2 dåser sorte bønner skyllet og drænet
- 4 spiseskefulde vegetabilsk olie
- 1 mellemstor løg finthakket
- 3 mellemstore fed hvidløg hakket
- 115 g ristede cashewnødder
- 100 g fint smuldret fetaost
- 90 g panko brødkrummer
- 1 stort æg
- 2 spsk mayonnaise
- Lidt salt og sort peber
- Ost til topping såsom cheddar
- 6 til 8 hamburgerboller ristede
- Dressing efter ønske såsom mayonnaise ketchup, sennep eller mayonnaise
- Toppings efter ønske såsom revet salat snittede løg og pickles
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 175°C. Fordel de sorte bønner i et enkelt lag på en bageplade.
- Rist indtil bønnerne åbner sig og det ydre skind begynder at blive sprødt i ca. 20 minutter.
- Mens bønner steger, opvarmes 2 spsk olie i en stegepande.
- Tilsæt løg og steg dem under jævnlig omrøring, indtil de bliver blødt i ca. cirka 5 minutter.
- Tilsæt hvidløg og steg videre. i ca. 2 minutter.
- Kom cashewnødder i skålen med en foodprocessor og puls, indtil de er hakket i stykker.
- Kom løg i en skål.
- Kom bønnerne i en foodprocessor.
- Tilsæt fetaen.
- Puls indtil bønnerne er groft hakkede (de største stykker skal være omkring 1/3 af en hel bønne i størrelse).
- Kom dem i skålen med løg.
- Tilsæt rasp, æg og mayonnaise og smag til med salt og peber.
- Vend forsigtigt blandingen sammen.
- Form bønneblandingen til 6 til 8 bøffer.
- Opvarm 1 spsk olie i en stor pande.
- Tilsæt ca. 4 bøffer adgangen indtil de er godt brune og sprøde på første side i cirka 5 minutter.
- Vend forsigtigt og steg indtil anden side er brunet, cirka 5 minutter.
- Tilsæt ost, hvis det ønskes.
- Bøfferne er nu klar til at blive samlet i en burger.