Gå til opskrift

Fødevarestyrelsen har udgivet nye klimavenlige kostråd og jeg må ærligt indrømme, at der skal en del ændringer til i min egen kost før, at jeg sådan nogenlunde efterlever dem. Jeg har nemlig afviget en del fra de gamle råd det sidste halve års tid, men den historie får I en anden gang. Nu videre til dagens emne:

“Det er ikke et striks regelsæt, men nærmere en kurs man styrer efter”

Kostrådene vil sikkert skræmme livet af kødelskerne. Men ro på nu. Som de siger sådan lidt oversat til jydsk: “Det er ikke et striks regelsæt, men nærmere en kurs, man styrer efter”. Se filmen nedenunder hvis du vil vide mere.

Se videoen som skræmmer livet af kødelskerne 😀

En ændring jeg vil arbejde med er at spise mindre kød. Anbefalinger tæller ikke blot for køer, grise og får/lam men nu også kylling! Ok… det gør sikkert kyllingen lykkelig. Men min første tanke var, at det her – det kommer til at gøre ondt. Meeeen så efter lidt overvejelser, kunne det egentlig være spændende at tage udfordringen op. Jeg har ofte leget med tanken om at spise mere kødfrit, men det er aldrig blevet til andet end nogle få eksperimenter og et par enkle vegetarretter i kvartalet. Men nu! Nu er der en god grund til at komme igang. Det skulle jo være så godt for sundhed og klime 😉 Ok jeg er freeeesh!

Step 1: Flere bælgfrugter mindre kød

Vejen til mindre kød går gennem markerne med bælgfrugter. Jeg kender nogle få vegetarretter med bælgfrugter, som smager godt. Det kunne fx være pitabrød med falafler, gule ærter eller chili sin carne. Men det er nok egentlig bare falaflerne, vi er mest vilde med hjemme hos os. Jeg fik den ide, at hvis dette her skal lykkedes, så skal vi ikke starte ud med alle mulige nye retter, men hellere lave noget som minder om de retter, vi allerede kan lide. Ja, jeg skriver VI, da jeg ikke bor alene og også må tage hensyn til min kære hubbie :D… og det kan give nogle udfordringer. Men heldigvis er han åben overfor at smage nye ting og også til en vis grad tålmodig.

“Anbefalingen lyder nemlig på max 350 g kød i ugen og det kan omsættes til 2-3 dage med bælgfrugter.”

Jeg vil starte med at finde en opskrift på en god bøf!.. eller noget som kan erstatte fars i en vis grad. Dette skyldes at på den måde, kan jeg lave mange af de retter, som jeg allerede kender men nu istedet med bælgfrugter og ikke kød fra køer eller grise. Anbefalingen lyder nemlig på max 350 g kød i ugen, og det kan omsættes til 2-3 dage med bælgfrugter i ugen, står i deres rapport. “Tørrer sved af panden”. Ja ja, det sker nok ikke fra dag 1, men over tid kunne det være fedt, hvis det kan lade sig gøre. Jeg hørte engang Morten Elsøe sige i en podcast: “Jeg prioriterer planter og protein.” Og nu kan jeg ikke lade være med at trække på smilebåndet for hey! Bælgfrugter indeholder jo begge dele! Yes!!! It’s as simple as that.

Smag og behag

Men smager de så godt? Ikke lige direkte i rå form. Da vil jeg nok lige kigge forbi hos tandlægen og få checket om alle bisserne er der endnu. Men hvad så kogte? Naaah heller ikke. De kræver noget mere forarbejdning efter min smag. De er ofte lidt grynede, og man har sådan en lidt tør fornemmelse i munden efterfølgende. Men jeg ved at de kan smage godt. Der skal bare lige gang i krydderierne og så måske et par liter olie. Jeg har støvsuget internettet for gode opskrifter på vegetariske bøffer. Der er mange! Men midt i høstakken fandt jeg så en klog mand. Nemlig forfatter og kok J. Kenji López-Alt. Han er en sand nørd inden for madens verden og har lavet en del eksperimenter med mad – sagt ret mildt. I får her hans opskrift på en god plantebøf. Jeg siger jer, den er god. Indtil nu den bedste jeg har smagt. Jeg har lavet en smule om i opskriften, så den er blevet lidt nemmere at lave, men kendte ingredienser. Den smager fantastisk!

Sprød sort bønnebøf
Tilb. tid
30 min
 

Jeg har længe ledt efter en god opskrift på plantebøf. De fleste er ret bløde i konsistensen og mangler den tekstur, som er kendetegnende ved en oksebøf. Jeg har endelig fundet en rigtig god en af slagsen.

Type: Vegetar
Antal: 6 stk.
Kalorier pr. person/stk.: 346 kcal
Ingredienser
 • 2 dåser sorte bønner
 • 1 løg
 • 1 tsk chiliflager
 • 1 spsk olivenolie
 • ½ tsk salt
 • 3 fed hvidløg
 • 110 g cashewnødder
 • ½ tsk røget paprika
 • 75 g feta
 • 1 æg
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk olivenolie
 • 6 skiver cheddarost
Sådan gør du
 1. Bag bønnerne i ovnen i 20 minutter ved 180 grader og lad dem afkøle lidt inden brug

 2. Sauter løget i olie med lidt salt

 3. Blend cashewnødder med "puls" (tryk – slip – tryk – slip) til de mellem-fint hakkede

 4. Hak eller pres hvidløgene

 5. Blend de sorte bønner med "puls" en smule (størrelse/konsistens som hakket kød)

 6. Blend/puls fetaen med bønnerne blot et par gange eller hak den med en kniv

 7. Bland det hele i en skål

 8. Tilsæt krydderierne og æg

 9. Bland det hele godt sammen

 10. Form 6 bøffer – brug evt. en bøfformer

 11. Krydder med lidt salt og peber

 12. Steg bøfferne til de er brune på hver side (ca. 1 minut på hver side)

 13. Øg ovnens temperatur til 200 grader

 14. Steg bøfferne med en skive ost på hver i et fad i ovnen i ca. 5-7 minutter

 15. Spises med ristede brioche og chilimayo

Author

Write A Comment