Persillesovs
Jeg elsker persillesovs. Jeg elsker i hele taget opbagt sovs eller bare sovs! Her får du en simpel grundopskrift på persillesovs, som er rar at have næste gang, du laver stegt flæsk.
Sovs er nogle gange det bedste element i en ret. Hvis der ikke er sovs til maden, mangler der noget. Det er ligesom det, der er prikken over i’et. Det giver kartoflerne mere smag, og gør at maden er nemmere at tygge og synke. Jeg kan blive helt skuffet, hvis der ikke er sovs til kartoflerne. Mad uden sovs kan nogle gange virke lidt tør og kedelig. Men ikke altid – heldigvis 🙂
Hvad spiser man til persillesovs?
Jo nu skal du høre. Jeg prøver lige at remse nogle af bestsellerne op, som bruges igen og igen og smager godt sammen med persillesovs hjemme hos mig. Billedet er taget af Rasmus Gundorff Sæderup fra Unsplash.
- Stegt flæsk med kartofler og persillesovs
- Stegt paneret rødspætte med kartofler og persillesovs
- Frikadeller med kartofler og persillesovs
- Fiskefrikadeller med kartofler og persillesovs
- Krebinetter med kartofler og persillesovs
Det var lige dem, jeg kunne komme i tanke om. Hvis du kender flere, så skriv gerne en kommentar i feltet nederst på siden.
Se flere opskrifter på sovs her…
Må man genopvarme persillesovs næste dag?
Ja det må du godt. Det er en gammel myte, at man ikke må genopvarme persillesovs eller i det hele taget sovs med urter. Man skal blot være klar over, at urter vokser tæt ved jorden. Derfor er der stor chance for at de har jordbakterier på sig. Men hvor mange grøntsager har ikke det? 🙂 Du skal blot sørge for at skylle persillen godt og varme sovsen op til minimum 75 grader C.
Du kan læse mere om myter og mad i bogen: 100 myter om mad af Marianne Zangenberg Lynggaard og Sara Juul Østergaard. Sidste nævnte underviste mig på VIA i Aarhus i faget “Ernæring”
Sådan laves sovs i mikroovnen
Ja man kan faktisk godt lave persillesovs i mikroovnen. Det gør jeg engang i mellem. Du skal gøre således:
- Start med at opvarme fedtstoffet i en skål.
- Tilsæt melet og rør rundt.
- Kom mælken i og opvarm sovsen i mikroovnen i ca. 5 minutter.
- Rør efter hvert minut. Hvis der er klumper i sovsen, kan man bruge en stavblender eller opvarme mælken for sig i en anden skål og piske det i rouxen.
- Derefter opvarmes sovsen yderligere et par minutter.
- Persillen hakkes og sovsen opvarmes et minuts tid igen.
- Pas på det ikke koger over. 🙂
Du kan se, hvordan jeg plejer at lave persillesovs i mikroovnen i denne video:
Hvilket køkkenudstyr skal jeg bruge?
Du kommer langt med en kasserolle og et piskeris. Det må være det vigtigste køkkenudstyr. Men andre ting såsom måleskeer, decilitermål, skærebræt, køkkenvægt og en urtekniv, vil også være rart at have.
Hvor mange kalorier er der i persillesovs?
Der er 93 kalorier i en portion (108 g) persillesovs. Det svarer til ca. 1 deciliter. Selv en opbagt persillesovs kan betegnes mager, da den indeholder mindre end 5 g fedt pr. 100 g. Det er vel og mærket, hvis du bruger mælk i stedet for fløde.
Hvad koster det at lave persillesovs?
En opskrift som denne til 4 personer koster ca. 9 Kr., hvis du handler ind i Rema1000. Dette er beregnet efter den præcise mængde råvarer, som står i opskriften. Der er ikke medregnet udgifter til el og vand.
Persillesovs
Equipment
- Kasserolle eller mikroovn
Ingredienser
- 20 g hvedemel
- 20 g flydende margarine eller smør
- 4 dl minimælk eller skummetmælk
- ½ tsk. salt, groft
- 1/4 tsk. peber, stødt
- ½ bundt. persille, hakket
Sådan gør du
- Skyl og hak persillen og sæt den til side.½ bundt. persille, hakket
- Varm fedtstoffet op i en kasserolle.20 g flydende margarine
- Tilsæt melet og pisk det et kort øjeblik indtil massen er ensartet.20 g hvedemel
- Skru lidt ned for blusset og tilsæt mælken lidt ad gangen imens der piskes.4 dl minimælk
- Kog sovsen godt igennem et par minutter.
- Tilsæt krydderierne og smag på sovsen. Hvis den smager lidt af mel, skal den koge lidt endnu.½ tsk. salt, groft, 1/4 tsk. peber, stødt
- Når melsmagen har fortaget sig tilsættes hakket persille.½ bundt. persille, hakket
- Rør lidt i sovsen indtil persillen er godt blandet.
- Sovsen er nu færdig og kan serveres til fx en paneret rødspættefilet, stegt flæsk eller krebinetter.
Noter
- Alternativt kan man lave sovsen i mikroovnen. Start med at opvarme fedtstoffet i en skål. Tilsæt melet og rør rundt. Kom mælken i og opvarm sovsen i mikroovnen i ca. 5 minutter. Rør efter hvert minut. Hvis der er klumper i sovsen, kan man bruge en stavblender eller opvarme mælken for sig i en anden skål og piske det i rouxen. Derefter opvarmen sovsen yderligere et par minutter. Persillen hakkes og sovsen opvarmes et minuts tid igen. Pas på det ikke koger over.
- Det er en myte, at man ikke må opvarme persillesovsen næsten dag. Det er blot vigtigt, at man skyller persillen godt, inden den skal bruges og varmer sovsen godt igennem, når persillen er kommet i.
- Fjerner du persillen og tilsætter ½ tsk. muskatnød (stødt), så har du en bechamelsovs.
- Du kan også komme 100 g ost i og lidt muskatnød. Så har du den hvide mornaysovs (ostesovs), som bruges i lasagne.
- Hvis du fjerner persillen og kommer 1 spsk. sennep i, så har du en sennepsovs. Smart ik’? 🙂
Nutrition
Blot til information
Denne hjemmeside er støttet af læserne. Jeg kan få kommission for køb foretaget via links i dette indlæg.