Hop til opskrift

Et lille frø spirer

Jeg elsker æblekage. Det er en dessert, vi har fået i min familie gennem mange år – lige siden jeg var barn. Det startede helt tilbage dengang, hvor de små opskriftbøger fra Karolines køkken blev husstandsomdelt. Jeg kunne side i timevis og kigge i disse bøger og blive inspireret af alle de lækre nye opskrifter. Måske kan I huske dem. Bøgerne med de dengang nye og inspirerende opskrifter. Jeg husker tydeligt den røde ko på forsiden med blomst i mundvigen. Jeg har selv nogle af bøgerne i kælderen idag. Når jeg ind imellem kigger i dem, giver det et lille sus i maven. Det føles næsten som at være tilbage i barndommen, hvor jeg sad på 1. sal og bladrede de spændende bøger igennem og drømte om, at jeg stod i køkkenet og lavede mad.

Jeg tror min store passion for madlavning spirrede som et lille frø helt tilbage for alle de år siden. Mine forældre gav mig lov til at bage og lave mad lige fra barnsben. Da lavede jeg marmorkage og om aftenen fik vi “pindsvin med unger”, som var en slags farsbrød med cocktailspølser og hasselbagte kartofler. Det var tider 🙂

Gør plads til desserten

Idag elsker jeg stadig de gode gamle opskrifter lige så meget, som jeg elsker at prøve nye ting af. De gamle opskrifter får lige et lille tvist af nytænkning især med henblik på at skære lidt af kalorierne. Jeg føler, at det hjælper mig til at opnå et vægttab eller et vægtvedligehold især i de perioder, hvor man har travlt og nemt bliver fristet til at forkæle sig med søde sager som et plaster på såret efter en hektisk dag.  Eller også bare til de tider hvor vi skal hygge os og ikke bekymre os om, hvad vægten mon siger imorgen, når der nu også er dessert på menuen efter aftensmaden.

Denne opskrift har alle tre dele, som kendetegner den rå æblekage nemlig: Æbler, crunch og creme. Det er en god kombination af det søde og syrlige med blød og sprød tekstur.

 

Rå æblekage
Forb. tid
20 min
Tid
20 min
 

En let og kaloriefattig opskrift på æblekage, som vækker minder fra barndommen

Antal: 4
Kalorier pr. person/stk.: 219 kcal
Ingredienser
Crunch
 • 2 dl havregryn
 • 2 spsk honning
Revne æbler
 • 4 æbler æbler
 • 2 spsk citronsaft
Creme
 • 1 spsk sukker
 • 1 tsk flydende sød eller 1 ekstra spsk sukker
 • 2 æggeblommer
 • 1 tsk vaniljesukker
 • 2 dl skummetmælk eller plantebaseret mælk
 • 1 spsk maizena
Sådan gør du
Crunch
 1. Smelt honningen på en pande.

 2. Kom havregrynene ved og rør rundt lige så stille indtil de er gyldne.

 3. Lad crunchen afkøle indtil den skal bruges.

Creme
 1. Alle ingredienser kommes i en kasserolle og piskes sammen.

 2. Tænd for varmen og bring cremen i kog.

 3. Lad den småkoge under omrøring i ca. 1 minut.

 4. Tilsæt evt. lidt vand hvis den virker for tyk i konsistensen.

 5. Lad cremen afkøle indtil den skal bruges.

Æbler
 1. Riv æblerne på et mandolinjern med julienneindsats, hvis du har sådan et. Ellers bare brug et almindeligt råkostjern.

 2. Pres saften fra ca. ½ citron og bland det i æblerne

Servering
 1. Crunch, creme og æbler lægges nu lagvis i portionsglas.

Author

Write A Comment