Syltet rødkål a la Camilla Plum
I år holder vi juleaften hos svigerforældrene. Jeg fik til opgave at komme med en god gang hjemmelavet syltet rødkål. Jeg havde først tænkt mig, at kaste mig ud i en god krydret en af slagsen. Men jeg kom så i tanke om, at måske var det kun mig, som syntes, at det kunne være fristende med en lidt anden version end den gode gammeldags af slagsen. Nogle ting skal man bare lade være, som de er, da der er stor chance for at skuffe gæsterne, da vi alle har en ide om hvad der serveres juleaften – især når man taler om den traditionelle julemiddag.
Se flere opskrifter på tilbehør her
Vi har en enkelt gang lavet syltet rødkål i skolen. Men ellers har jeg ikke den store erfaring med hjemmelavet rødkål. De andre år har jeg købt en spand herregårdsrødkål og varmet den i en gryde. Men i år skal det være anderledes. Jeg må ærligt indrømme, at næste år laver jeg den også fra bunden for Hold da op!… hvor smagte den altså bare godt 🙂
Kogebog af Camilla Plum
Sidste jul fik jeg en julekogebog af Camilla Plum. Altså jeg fik den af min mor, men den var skrevet af Camilla Plum 🙂 Mon ikke der var en god opskrift på syltet rødkål i. Er der nogen som har en stor viden og erfaring med traditionelle danske retter, så må det være hende.
Minsandten om der ikke var en god opskrift på rødkål! Hun skrev, at hun plejer at bruge lidt af hvert, men heldigvis var der alligevel nedskrevet nogle mængder, som man kunne starte ud fra. Denne opskrift er derfor lavet med vejledning af fru Plum, men også med ekstra tilføjelser undervejs.
FAQ
Hvad koster det at lave to glas syltet rødkål?
Det koster ca. 38 Kr. at lave to glas syltet rødkål. Dette er beregnet ud fra de priser, som er på råvarerne i dag (oktober 2022) med den energikrise, som vi desværre befinder os i. Det vil være dyrere at købe ind til det hele, da prisen er beregnet ud fra de præcise mængder, som fremgår af opskriften. Ofte har man allerede nogle af krydderierne på lager, da de bruges til mange andre retter også. Der er ikke medregnet omkostninger til el og vand.
Hvor mange kalorier er der i en portion rødkål?
Hvis man regner med ca. 75-77 g pr person svarer det til ca. 60 kalorier. Energien stammer særligt fra Rynkeby rød saft og rødkålen.
Syltet rødkål
Equipment
- Gryde
Ingredienser
- 1 rødkål op til 2 kg
- 2 dl eddike
- 1 tsk salt
- 1 tsk timian tørret
- 1 laurbærblad
- 2 enebær
- ½ liter Rynkeby blandet saft den røde
- 100 g æblegelé ribsgele eller anden syltetøj
- 2 dl vand
- 25 g smør
Sådan gør du
- Rødkålen renses for eventuelle dårlige blade og skæres i kvarte. Fjern stokken med et skråsnit. Herefter skæres kålen i ikke alt for grove strimler og bagefter i tern. Man kan også bruge en foodprocessor, som klarer snitteopgaven i løbet af 0,5. Herefter skyllede jeg rødkålen.1 rødkål
- Derefter kom rødkålen i en gryde med alle krydderier og 2 dl Rynkeby blandet saft.1 tsk salt, 1 tsk timian, 1 laurbærblad, 2 enebær, ½ liter Rynkeby blandet saft, 2 dl eddike
- Kålen kogte ca 1 times tid og jeg smagte til.
- Den var stadig ret syrlig, så derfor fandt jeg noget hjemmelavet æblegelé, som jeg lavede i sommer og kom i.100 g æblegelé
- Kålen kogte endnu en time og jeg spædede til med resten af saften og til sidst lidt vand.2 dl vand
- Efter ca. 2½ times kogning rundede jeg det hele af med en klat smør og smagte til for sidste gang. Uuuuhmmm! Sikke en dejligt smag. Utrolig sød og mør, men også lidt syrlig. Min mand smagte med og han plejer ikke at ligge fingre i mellem kritikken. "Den smager virkelig af noget, den her" udbrød han "Den er bare go´". Godt så. Mission Complete!25 g smør
- Jeg fandt et par gamle glas fra rødkål i kælderen og det passede lige med 2 stk. Låg og glas blev skoldet med kogende vand og den varme kål røg direkte i bagefter. Fru Plum skriver, at kålen kun bliver bedre af at stå en uges tid, så det er godt timet med juleaften 🙂