Hjem » Smørrebrød med rullepølse
Smørrebrød med rullepølse - mager vs fedtrig

Smørrebrød med rullepølse

af Laila
Udgivet: Sidst opdateret den

Regelbrud!

Jeg har forbrudt mig mod loven. Uha det starter ikke godt, hva?  Da jeg i 2011 gik på grundforløbet: “Mad til mennesker” for senere at kunne fortsætte på Ernæringsassistentuddannelsen, skrev jeg en rapport om smørrebrød. I den beskrev jeg 6 regler om smørrebrød. Regel nr. 2 lyder: “Man smører brødet med tilpas blødt smør. Hele brødet skal smøres helt ud til kanten – jævnt og glat!” Javel så. Den regel har jeg godt nok “glemt” i denne omgang.

Det er smørret, der gør’et

Ved at skippe smørret på en hel skive rugbrød, kan man vinke farvel til 75 kcal. Så der er noget at spare ved at “glemme” at komme det på. Inden jeg påbegyndte vægttabet, spiste jeg masser af smør. For mig var det næsten lige så godt som pålæg. Jeg kom smør på alt, selv under pålæg som smøres på som fx leverpostej, makrelsalat, nutella – alt. Jeg er idag gået fra at elske smør til at kunne lide smør. Jeg vil næsten sige, at jeg er blevet ret ligeglad med smør. Undskyld smør at jeg må svigte dig efter så mange års bekendtskab. Man kan sige, at smørret, og jeg havde et ret intenst forhold dengang 🙂

Smør, bare en vane?

Jeg tænkte engang, at smør var et produkter, som aldrig ville kunne undværes. I kender det måske. Man forestiller sig, inden man starter på vægttabet, hvor forfærdeligt det bliver, at skulle undvære alt det man elsker. Idag har jeg fundet frem til, at man behøves slet ikke undvære noget som helst, når man vil tabe sig. Jeg kan da altid få det i morgen, hvis jeg vil. Der er jo ikke noget som decideret feder (diætistbrillerne sniger sig på). Det er mængden af kalorier, som giver kiloene og ikke de enkelte fødevarer . At der så er stor forskel på kalorieindholdet i fødevarerne er noget andet. Jeg vil gerne spare. Så er der plads til noget andet lækkert og noget som fylder mere i maven end bare smør.

Bare… ja engang var smør ikke “bare”. Det virkede som nærmest en forfærdelig og umulig handling ikke at bruge smør. Ligesom det virkede umuligt ikke at drikke 2 liter mælk dagligt. Men det var det ikke og er ikke endnu. Jeg tror, at det bare var blevet en vane. For nu virker det så skørt, at det betød så meget og at det bremsede for at kunne komme igang med vægttabet.

Traditionelt eller fedtfattigt?

Idag laver jeg stadig smørrebrød og bruger det håndværk, jeg lærte dengang. Det sker til fødselsdage eller når jægerne skal have noget lækkert efter jagten. Ved sådanne lejligheder er det oftest det traditionelle smørrebrød, som bliver lavet. Det er der, som heller ikke noget i vejen med. Hvis man vil tabe sig ligesom jeg, kan man tage et enkelt stykke. Det svarer til ca. 1 hovedmåltid for en som mig. Men det er ikke meget hva? Derfor vil jeg hellere selv skære lidt ned i kalorierne og tage et par stykker eller 3 🙂

Nå, jeg har lige indsat de 6 regler for smørrebrød, som jeg skrev i min rapport som ren underholdning. Desuden finder I opskriften på et mindre kalorierigt stykke smørrebrød med rullepølse end den velsmagende traditionelle slags, som jeg lærte at lave på grundforløbet.

De 6 regler om smørrebrød

  1. Brødskiverne må ikke være for tynde, da brødet ellers kan knække, når pynt og pålæg lægges på.
  2. Man smører brødet med tilpas blødt smør, da det er nemmest at bruge. Hele brødet skal smøres helt ud til kanten – jævnt og glat.
  3. Deles brødet i halve, skal skorpen være i den ene side, da brødet ellers kan knække.
  4. Salatblade kan bruges, hvis man ønsker det. De skal være tørre, så brødet ikke bliver fugtigt.
  5. Pålægget skæres i passende ens tykkelser, og løftes lidt for at se ud af mere.
  6. Garnituren skal dække 1/3 af pålægget. Farve- og smagssammensætninger skal prioriteres højt. Bruges agurkesalat, asier, rødbeder eller lignende skal disse være tørre og kan evt. afdryppe i en sigte.

På billedet herunder, kan man se hvilke ingredienser, det alternative smørrebrød med færre kalorier består af.

Smørrebrød med rullepølse

Andre relevante artikler

Efterlad en kommentar

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan fravælge det, hvis du ønsker det. Accept Læs mere

Privacy & Cookies Policy