Hjem » Sødmælksfranskbrød

Sødmælksfranskbrød

af Laila
Sødmælksfranskbrød

Sødmælksfranskbrød som bageren lavede det

Forleden dag så jeg en Youtubevideo, hvor “Bager-Ole” lavede et sødmælksfranskbrød. Uh ha det bragte minder fra min barndom, når min mor bagte franskbrød. Jeg husker, at de var oftest ikke bagt i form. Men fik lov at brede sig på pladen. De var gode og jeg spiste dem med smør og syltetøj. Den gang stod smørret altid i skabet i en krukke. Senere fik det plads i køleskabet.

Et stort brød

I Oles video ser man ham lave et brød. Det gjorde jeg så også. Men det blev gigantisk stort brød. Enten er hans form noget større end min. Eller også har han reduceret opskriften, han laver i videoen. Men hold da fast hvor blev det ellers et flot brød med en fantastisk krumme. Det arbejde ligger også i æltningen. Jeg æltede det i mindst 10 minutter på min kære gamle Assistent.

Reklame kitchen one
– reklame –

Se flere af mine spændende brødopskrifter her

Det er jeg faktisk stadig vild med idag – altså smør og syltetøj. Men jeg er mere bevidst om kalorieindholdet, når man bruger smør. Det løber stærkt. Det gik man ikke sådan op i den gang. Egentlig behøves man heller ikke gå op i det i dag. Det vigtigste er at mærke efter, om man føler sig sulten eller bare lækkersulten. Men det skader heller ikke at vide lidt om kalorier.

Se flere at mine bedste bageopskrifter her

Jeg ville ønske, at jeg kunne fortælle jer, at jeg stopper med at spise, når jeg er mæt. Eller at jeg stopper med at spise, hvis jeg bare er lækker sulten. Sådan er det ikke. Mad fylder alt for meget. En ting er at have det som hobby. Men mad er i mine tanker hele tiden. Hvis man fjernede mad, gad vide hvad jeg så ville give mig til. For hvis jeg ikke spiser, så skriver jeg om mad, laver mad, tager billeder af mad, optager videoer om mad eller drømmer om mad 🙂

Sådan kommer du i gang med din vægttabsrejse
– reklame –

Sund eller usund

Nå men tilbage til sødmælksfranskbrødet. Jeg tror at det er første gang, at jeg har lavet et “rigtigt” sødmælksfranskbrød. For det første er det nok flere år siden, at jeg har lavet franskbrød uden groft mel. Jeg fik faktisk lidt dårlig samvittighed, indtil jeg kom i tanke om, at det skulle jeg lade være med.

Generelt er vi ret gode til at at få nok fibre og fuldkorn i DK. Der er ingen grund til at få skyldfølelse over at spise et stykke lyst brød. Man skal overhovedet ikke have dårlig samvigttighed over at spise noget som helst. Der findes jo ikke sund eller usund mad.

For det andet plejer jeg ikke komme sødmælk i brøddej. Sødmælk har vi som regel kun i køleskabet, hvis vi skal have risengrød. Men det er jo ellers udemærket til at lave en mager sovs af, hvis man vil spare på fløden.

Billedet viser de få ingredienser, der skal til for at lave et sødmælksfranskbrød

Jeg tillader mig at dele Oles opskrift ind på bloggen, men linker også lige til videoen som tak for lån. Han bager mange forskellige brød og kager efter traditionelle opskrifter på Youtube-kanalen.

Sødmælksfranskbrød

Sødmælksfranskbrød

Forb. tid: 1 time 30 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Antal: 2 stk eller 1 kæmpe stort
Bager-Oles opskrift på det lækreste Sødmælksfranskbrød
Udskriv

Ingredienser

  • 6 dl sødmælk lunken
  • 50 g gær
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk sukker
  • 20 g smør
  • 1 kg hvedemel

Sådan gør du

  • Opløs gær i lunken mælk
  • Tilsæt salt, sukker, smør og mel, hold lidt af melet tilbage
  • Rør på maskine ved mellem hastighed i ca. 10 min.
  • Form dejen til en kugle og dæk med viskestykke
  • Lad hæve til dobbelt størrelse ca. 30 min.
  • Du skal derefter folde og rulle dejen, så den passer til formen
  • Stil til hævning i ca. 30 min. igen, så dejen hæver til dobbelt størrelse
  • Snit i overfladen med en kniv
  • Bag ved 170 grader i ca. 45 min.
  • Mit havde en kerne temperatur på ca. 95 grader, da jeg tog det ud af ovnen

Video

Andre relevante artikler

Efterlad en kommentar

Opskrift Vurdering




Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan fravælge det, hvis du ønsker det. Accept Læs mere

Privacy & Cookies Policy