Hjem » Søren Ryge kringle
Søren Ryge Kringle

Søren Ryge kringle

af Laila
Udgivet: Sidst opdateret den

Her får du den bedste opskrift på kringle, som der findes: Søren Ryge Kringle. Opskriften stammer fra et program på DRTV med TV-journalisten Søren Ryge, som dengang besøgte en ældre dame Anne Magrethe fra Hirtshals. Hun bagte den bedste kringle, Søren nogensinde havde smagt.

Verdens bedste kringle

Det er en del år siden og det er ligeså mange år siden, at jeg bagte den for allerførste gang. Jeg kan kun give ham ret. En “Søren Ryge Kringle” er bare verdens bedste kringle. Jeg har lavet den et utal af gange. I dag er det dog sjældent, at bare bager den til os selv. Men jeg bager ofte en Søren Ryge Kringle til fødselsdag, for andre eller til at tage med til kaffe hos nogen. René har gang på gang haft den med på besøg hos kammerater m.fl. Alle er utroligt begejstrede for den.

Der bliver fire stænger. I den originale opskrift placeres alle fire stænger på en bageplade. Så “vokser” de nærmest sammen under bagningen. Dette gør jeg også nogle gange. Men ellers bager jeg to på hver plade. Så bliver de brede og knap så firkantede. Men uanset hvad, bliver de lige gode.

Kitchen One reklame
– reklame –

Få og almindelige ingredienser

Jeg har ofte tænkt på hvor få ingredienser, der egentlig skal til for at lave en Søren Ryge Kringle. Men også hvor almindelige ingredienser, der bruges i denne opskrift. Det er jo bare vand, smør, mel, æg, sukker, gær og lidt nødder. Jeg plejer også at blande remoncen med kanel. Men man kan jo variere remoncen på et utal af måder.

Fryseegnet

Kringlen er fryseegnet – og det er både som bagt eller rå. Jeg har ofte lavet den uden at bage den og blot frosset den ned i rå form. Her undlader man den sidste hævning og ligeså sukkerdrysset. Så tør man den bare op den dag, den skal bruge. Den begynder at hæve når den bliver stuetemperatur. Når den er puffet nok op, drysses med lidt perlesukker, og så er den klar til bagning.

Kagestrategi til vægttab

Jeg vil lige sige, at den originale kringle, er absolut den bedste. Så det der med at lave den om med mindre fedt og sukker, vil jeg ikke anbefale. Det har jeg prøvet, og det blev ikke det bedste resultat. Der kan sagtens være plads til kage selvom man gerne vil tabe sig eller arbejder på vægtvedligeholdelse ligesom jeg. Det handler nemlig om at finde en god kagestrategi til vægttab eller vægtvedligeholdelse.

Træning og vægttab matas
– reklame –

Kager indeholder som ofte meget fedt og sukker. Hermed risikerer man også at få spist mange kalorier – særligt pga. fedtindholdet. Men er man storfan ligesom jeg af den lækre Søren Ryge kringle, kan man f.eks. vælge at:

Spare lidt op

Spare lidt op på kaloriekontoen. Det vil sige, at man fx spiser lidt mindre i løbet af dagen, end man plejer. Det gør jeg selv ind i mellem, hvis jeg skal i byen. Det sker så også, at jeg må spare lidt de næste par dage for ligesom at regulere lidt i det.

Gå en lang tur

Gå en lang tur i løbet af dagen. Det gør jeg også nogle gange, men der skal alligevel en del gåture til for at forbrænde bare et stykke kage. Så spørgsmålet er, om det er realistisk? Altså hvem tror I jeg er, marathon-manden? 🙂 Gåturene kan dog tage toppen af isbjerget ikke sandt? Hvis man ellers kan holde til at gå langt. Jeg kan ikke gå så langt mere – ca. 2 km er nok maks.

Tage et lille stykke kage

Tage et lille stykke kage. Med lille mener jeg virkelig lille. Altså det er lige før, at jeg finder luppen frem. Så spørgsmålet er, om det er realistisk? I kender måske det der med, at man har så gode intentioner, inden man tager afsted. Så tager man det lille stykke kage, som man har planlagt. Men så er der bare det, ligesom Anders Matthesen sagde engang: “…der var mere kage”. Det har han ret i. Det kan være sværere, end man tror at sige fra eller lade det være, hvis noget er utrolig velsmagende og frister.

Springe kagen over

Man kunne også prøve at springe kagen over. Tjaa, det kan man vel. Men er det så også smart i sidste ende? Jeg husker tydelige, hvordan jeg selv i tidernes morgen opbyggede denne enorme lyst til søde sager ved at forbyde mig selv det, som jeg ellers elskede. Til sidst flød bærret over, og jeg så mig selv ligge som præsten i filmen “Chocolat” i butiksvinduet fyldt med det lækreste chokolade og trommesyge. Bare det så stoppede der. Men det gjorde det ikke. Bagefter kom skyen med skammen. Den skamfuld følelse af at jeg endnu engang klokkede i det. Det bringer minder frem. Aldrig mere siger jeg jer. Aldrig mere vil jeg føle mig skamfuld over at spise noget som helst!

Tag bare et stykke

I dag bruger jeg nok mere denne strategi: Tag bare et stykke, hvis du virkelig har lyst til det… og nyd det! Husk endelig at nyde det. Bagefter er det så vigtigt at lægge mærke til, hvornår sulten reelt kommer igen. Der kan gå lang tid siger jeg jer. Især hvis der før kagen også var boller eller noget andet lækkert 🙂

Søren Ryge Kringle

Søren Ryge Kringle

Ret: Bagværk
Keyword: bagværk, gærdej
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 14 minutter
Samlet tid: 1 time 14 minutter
Antal: 12 personer
Den bedste kringle, der findes.
Udskriv

Ingredienser

 • 2 dl lunkent vand
 • 330 g margarine
 • 1 pakke gær
 • 3 spsk. sukker
 • 3 æg
 • 450 g hvedemel

Remonce

 • 220 g margarine
 • 225 g sukker
 • 2 spsk kanel eller kardemomme

Pynt

 • 1 æg til pensling
 • 4 spsk perlesukker
 • 2 håndfulde hasselnøddekerner

Sådan gør du

 • Vand, margarine, gær, sukker og æg kommes i en skål og sættes til 'hævning' i 20 min. Det skal røres sammen.
 • Hvedemelet æltes i med hænderne eller en røremaskine.
 • Dejen sættes til hævning igen i ca 30 min.
 • Dejen rulles ud og deles i 4 stænger.
 • Remonce røres af margarine, sukker og kanel og fordeles på midten af hver stang.
 • Flet eller fold dejen ind over hinanden
 • Pensles med æg og drysses med sukker og hakkede hasselnøddekerner
 • Hæver i 15 min.
 • Forvarm ovnen til 225 grader
 • Sænk temperaturen til 200 grader. Kringlen bages i 14 – 16 minutter.

Video

Andre relevante artikler

Efterlad en kommentar

Opskrift Vurdering
Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan fravælge det, hvis du ønsker det. Accept Læs mere

Privacy & Cookies Policy