Sommersalat med 10 frugt og grøntsager
Her får I en af mine favoritsalat opskrifter: Sommersalat. Det er en salat, som jeg laver, når vi får gæster. Den er nemlig lidt mere krævende for pengepungen 🙂 Ikke at den er dyr, men sammenlignet med hvad man ellers kan lave af salater, består den af mange grøntsager og frugter. Men flot ser den ud.
Den er også utrolig velsmagende pga. de mange smagsnuancer. Nu hedder den sommersalat, men egentlig kan man spise den hele året. De forskellige ingredienser kan jo købes alle vegne. Men flere af dem har sæson i sommermånederne.
Se flere spændende opskrifter her
Jeg laver salaten både med og uden dressingen. Den smager godt uanset, hvad man gør i dette tilfælde. Saften fra diverse råvarer skaber næsten en marinade i sig selv. Jeg syntes også, at det er en utrolig smuk salat. De flotte farver gør, at man lægger mærke til den. Det ser lækkert ud og man bliver fristet til at spise den.
Hvor mange kalorier er der i en portion sommersalat?
Der er ca. 113 kalorier i en portion sommersalat (173 g). Det er ikke meget. Det skyldes at frugt og grøntsager er de råvarer, som indeholder færrest kalorier. Deres vandindhold er højt og vand indeholder ingen kalorier. Der er også kun meget lidt fedt i de frugter og grøntsager (med undtagelse af avocadoen), som er i denne ret.
Det er en god ide at fylde halvdelen af tallerkenen med en portion salat som denne. Det fylder godt i maven.
Hvad koster det at lave sådan en gang salat?
Det koster ca. 88 Kr. at lave en sommersalat til 10 personer som i opskriften. Dette er beregnet ud fra de priser, der findes på råvarerne i dag og med de præcise mængder, som fremgår af opskriften. Prisen vil variere alt efter om råvarerne er på tilbud og i sæson. Men det er et godt bud på, hvad du kan forvente at skulle betale.
Sommersalat med 10 frugt og grøntsager
Ingredienser
- 1/2 vandmelon kernefri
- 1 mango
- 1 avocado
- 1 majskolbe
- 1/2 agurk
- 1 hovedsalat
- 2 gulerødder
- 1 rød peberfrugt
- 10 cherrytomater
- ½ broccoli
Vinaigrette
- 1 spsk limesaft eller citronsaft
- 1 spsk honning
- 2 spsk balsamicoeddike
- 2 spsk olivenolie
- salt og peber
Sådan gør du
- Start med at skylle alle grøntsager.
- Majskolberne plukkes for skræl. Derefter skal de koges i 9 min i en gryde med vand. Skær efterfølgende majskerne af med en kniv.1 majskolbe
- Skær stokken af broccolien. Den skal ikke bruges. Pluk broccolien i små buketter.½ broccoli
- Blancher broccolibuketterne ved at komme dem i kogenden vand i 1 minut.
- Del vandmelon i to. Fjern skrællen af vandmelon ved at vende den flade side nedad mod skærebrættet og skær den af med kniven. Herefter kan den deles i tern.1/2 vandmelon
- Samme metode kan bruges til udskæring af mangoen. Vær blot obs. på kernen i midten, som man skærer uden om.1 mango
- Cherrytomaterne skæres i halve.10 cherrytomater
- Både agurk, gulerødder og peberfrugt skæres i tern.1/2 agurk, 2 gulerødder, 1 rød peberfrugt
- Salaten skæres i strimler.1 hovedsalat
- Del avocadoen i to ved at skære rundt om den store kerne. Fjern kernen ved at hugge kniven i den og træk den ud efterfølgende.1 avocado
- Skrællen kan ofte gnides af med en tommelfinger. Derefter skæres avocadoen i små tern.
- Bland alle frugt og grøntsager sammen i en stor skål
Dressing
- Kom alle ingredienser til viaigretten i et syltetøjsglas eller bøtte med låg1 spsk limesaft, 1 spsk honning, 2 spsk balsamicoeddike, 2 spsk olivenolie, salt og peber
- Ryst det hele godt eller pisk med et lille piskeris indtil konsistensen bliver ensartet
- Vend salaten med viaigretten
- Salaten er nu færdig og opbevares i en bøtte med låg indtil servering.
Servering
- Salaten er god som tilbehør til en god bøf, BBQ kylling eller mange andre sommerretter. Den spises gerne med flutes til.
Noter
- Salaten er bedst samme dag den bliver lavet
- Salat kan variere med mange andre frugt og grøntsager. Så hvis du ikke lige har det, som der står i ingredienslisten, så prøv med noget andet. Det kan ikke gå helt galt 🙂
Nutrition
Blot til information
Denne hjemmeside er støttet af læserne. Jeg kan få kommission for køb foretaget via links i dette indlæg.