Hjem » Vægtstatus og målsætninger i januar måned
Billede af Laila med køkkengrej 2

Vægtstatus og målsætninger i januar måned

af Laila
Udgivet: Sidst opdateret den

Som tiden dog flyver afsted, og jeg tænker ofte “Januar, hvor blev du af?” Tænk at årets første måned er forbi. 11 tilbage og så er vi i 2023. Jeg vil prøve at få et overblik over, hvad der egentlig er sket i januar. Jeg tror, at det er godt at se tilbage, og lave en status over, hvad man har opnået og hvad ikke gik som planlagt. Det giver lidt en ide om, man er på rette kurs mod sine mål i 2022 eller ej. Så lad os kigge lidt på vægtstatus og målsætninger i januar måned.

Mål i 2022

Jeg har en app på min Samsung S20 mobiltelefon, der fungerer som notesbog. I den har jeg skrevet nogle mål op for 2022. Der står blandt andet:

  1. Lære intuitiv spisning
  2. Få mere struktur på måltiderne i ugens løb
  3. Mindre madspild
  4. Bruge færre penge på mad
  5. Spare op hver måned
  6. Få lagt gulv i stuerne
  7. Gør stuerne klar til nyt køkken

Lige pt arbejder jeg på 2, 3, 4 og 5.

Mere struktur på måltiderne

Jeg ville ønske, at jeg kunne fortælle jer, at jeg bare har styr på det der med maden. Jeg ville gerne have mere struktur og styr på min spisning i løbet af dagen. Der er dog nogen struktur. Morgenmaden og formiddagssnack går fint. Især når jeg er på arbejde i hjemmeplejen. De dage sørger jeg for at få spist morgenmad inden, at jeg tager afsted. Jeg laver en “snackbox”, som jeg kalder det med udskåret frugt og grøntsager, så det er let at spise.

Snackboxes
Forskellige “Snackboxes”, som jeg har lavet gennem tiden.

Klik her for at se mine forskellige snacks og alternativer her

Bodylab whey proteinpulver

Proteinshake

Nogle dage laver jeg en proteinshake med mit favoritmærke fra Bodylab, hvis jeg ikke har den store appetit fra morgenen. De smager bare så godt. Den bedste er den med vanilje og kaffesmag. Den plejer jeg at lave med mandeldrik og en håndfuld isterninger.

Frokosttallerken med rugbrødsmadder

Frokost

Når jeg kommer hjem kl. 13, er jeg ved at være godt sulten. Så er det tid til frokost, som ofte består af en gang rugbrødsmadder med sild, æg og karrysalat og andet pålæg. Jeg kan også godt lide æg og rejer og avocado med hummus.

Forhindringer

Derefter er det op af bakke, som man siger. Om eftermiddagen dukker alle forhindringer op, og det bliver til alt for meget småspiseri. Det er ligesom at strukturen ryger, og jeg har ikke rigtig styr på spisningen mere. Jeg har ofte tænkt over, hvorfor det går galt. Måske er det en følelsesspisning, som kommer af træthed? Jeg har ofte brug for en “morfar” om eftermiddagen. Men det kan også blot være en mangeårig vane med småsnackeri, som jeg altid har haft, siden jeg var barn. Mad har altid fyldt utroligt meget i mit liv, og det er både godt og skidt.

Alt den eftermiddagsspisning gør ofte, at jeg ikke får spist aftensmad, da jeg har spist mig mæt, og ikke har brug for mere mad den dag. Det er lidt ærgerligt. Men jeg forsøger dag efter dag at rette op på det. Det er en vane som er svær at bryde, og det er en af mine største forhindringer.

Hjemmearbejde og hjemmepleje

Jeg kvittede jo mit faste job som diætist sidste år, og startede på livet som selvstændig. Dog er jeg nødt til at supplere med et fritidsjob i hjemmeplejen, for at få økonomien til at rende rundt. Det gør, at jeg ikke kan arbejde fuldtid med min professionelle blog. Tingene skrider ikke helt så hurtigt fremad, som jeg kunne ønske. Men der er ikke noget at gøre ved det. Det må tage lidt længere tid.

Jeg er dog også blevet utroligt glad for jobbet i hjemmeplejen. Jeg er helt flov over de mange fordomme, jeg havde om det job, inden jeg startede. Man hører så mange sige, at man blot tørrer røv på folk, men i virkeligheden handler det om meget andet. Det med at tørre røv, gør man også. Men det fylder meget lidt, da der er så mange andre opgaver. De fleste mennesker jeg møder vil også helst selv tørre deres egen røv, kan jeg fortælle jer 🙂

Jobbet giver mange glæder med sig. Det gør også, at jeg faktisk har nogle kollegaer og kommer lidt ud og oplever andet end blot at sidde inden for husets fire vægge. Det tror jeg, er sundt for sjælen. Det giver lidt ekstra krydderi på tilværelsen.

Reklame for tabdigonline.dk
Reklame for tabdigonline.dk

Jobbet som selvstændig

De dage jeg ikke er i hjemmeplejen, arbejder jeg hjemme med mit eget. Så skriver jeg artikler til bloggen “Tabdigonline.dk“. Jeg optager videoer til Youtube både til Lailas Workshop og til Tabdigonline.dk. Oftest handler de om madlavning eller andre huslige ting. Det bliver til en del skrivebordsarbejde, men også en del praktisk arbejde med filmeriet. Der er meget arbejde i det både med planlægning, filmning, videoredigering og bagefter skrivning af artikler, fotoredigering, reklamer osv.

Der er også dage, hvor jeg ikke arbejder. Det er de dage, hvor huset bliver gjort rent, der bliver handlet ind eller, at jeg laver mad og bager brød. Jeg er begyndt at bage meget mere end før. Jeg tror, at det er fordi, at jeg nu har mere tid og overskud til det. Jeg er ikke helt så træt og udmattet som før, og mit “stress-niveau” er lavt efter, at jeg ikke arbejder, som kommunalansat diætist længere.

Se mine bageopskrifter her

Bagning og søde sager

Jeg bager sjældent kage eller lignende men mere boller, franskbrød og rugbrød. Jeg bager sjældent kage, fordi det frister både René og jeg til at spise for meget. Jeg ved jo, hvordan det går, hvis vi har for meget sødt herhjemme. Men omvendt skal der også være plads til lidt sødt. For mig bliver det dog let til for meget. Derfor er det ofte sådan, at hvis jeg endelig laver søde sager, bliver det fx en jordbær crumble eller lignende. Den kan spises med det samme og bliver lavet i en ikke alt for stor portion.

Knæoperation

Jeg var i Holstebro for at få undersøgt mit knæ. Jeg har i efterhånden mange år døjet med gigt. Før hed det bare, at jeg havde slidgigt, men nu er det også leddegigt. Lægen mente dog stadig, at jeg var for “ung” til at blive opereret. Man vil helst udsætte det, så længe som muligt. Han nævnte de tre ting, at jeg selv kunne gøre for bl.a. at udskyde en knæoperation, og det var:

  • Ubelastet motion såsom cykling og svømning
  • Styrketræning af knæene med opbygning af muskler hos fysioterapeut
  • Vægttab

Jeg tænkte godt nok en del over bagefter, at han nævnte vægttab. Han skulle lige vide, hvor mange kilo jeg egentlig havde tabt mig, og hvor længe jeg har arbejdet med det. Men det undlod jeg at nævne. Jeg spurgte ham i stedet, hvor mange kilo det drejede sig om. Da trak han blot på skuldrene og sagde “det du kan”. “Du er jo ikke overvægtig, men lidt kan også hjælpe”. Tak skal du ha makker. Jo lidt kan sikkert hjælpe… lidt… Men kan det lade sig gøre? Jeg syntes at min vægt ligesom har nået en milepæl og ikke lader rokke på sig for tiden. Omvendt tog jeg sidste år ca. 5 kilo på i løbet af efteråret, da jeg havde det allerværst. De kilo klæber sig til min krop og har ikke tænkt sig at slippe, lader det til 🙂

Lægens råd

Jeg er heller ikke begyndt at svømme eller cykle, som han nævnte. Jeg har ikke gået til svømning, siden jeg skulle tiltage i skolesvømning som barn. Jeg har altid været for blufærdig til at skulle bade nøgen sammen med andre og hoppe i en badedragt, var det værste, jeg vidste. Men jeg kunne godt lide at svømme den gang, det kan jeg da huske. Egentlig kunne jeg også godt tænke mig at prøve det igen. Men jeg tør ikke rigtig.

Kondicyklen længe leve

Angående cykling, så har jeg faktisk ingen cykel udover min kondicykel. Den bliver dog ikke brugt særligt meget, da det er så kedeligt at cykle på den. Det er aldrig rigtigt blevet en vane. Jeg bliver nemt træt af at blot skulle gøre det samme igen og igen. Men måske kunne jeg overveje at lave et cirkeltræningsprogram, hvor cykling blot er en del af det? Hm…

Billedet viser mig på kondicyklen, som jeg købte tilbage i 2018. Jeg brugte den faktisk en del. Man sidder nemlig godt på den, da den har et sæde som en stol og ikke en sadel. Strategisk er den placeret foran tv’et. Smart ikke? 🙂

Da vægttab, svømning eller cykling virker som det sværeste at gå i gang med, har jeg i stedet lavet en aftale hos en fysioterapeut. Der skal jeg starte om ikke så længe. Jeg forstiller mig, at jeg får et træningsprogram eller lignende, men nu må vi se. Så status er, at det er lykkedes at starte på 1 ud af de 3 ting lægen nævnte. Men jeg kunne nu godt tænkte mig at få gang i alle 3 ting i løbet af i år. Lad os se. Nu er vi kommet til februar. Hvem ved, hvad den måned bringer med sig.

Andre relevante artikler

Efterlad en kommentar

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan fravælge det, hvis du ønsker det. Accept Læs mere

Privacy & Cookies Policy