Udskriv
Grahamsbrød med bageenzymer og i støbejernsgryde

Grahamsbrød og boller

Et dejligt luftigt groft brød. 130 kcal pr skive (50g).

Type Bagværk
Forb. tid 1 time 30 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Tid 2 timer 5 minutter
Antal 2 brød
Kalorier pr. person/stk. 130 kcal

Ingredienser

Iblødsætning

  • 100 g kerner
  • 1 dl vand

Dejen

  • 1 dl A38 eller alpro natural
  • 4 dl vand
  • 700 g hvedemel
  • 200 g grahamsmel
  • 50 g gær
  • 40 g rapsolie
  • 1 tsk salt

Sådan gør du

  1. Kom kerner og vand i en skål, og lad det stå og trække i køleskabet til næste dag. Du kan også købe en pose med en kornblanding, som ikke skal trække, som kan kommes direkte i dejen (det gjorde jeg). Alternativt kan du vælge at koge blandingen efter anvisning på posen.

  2. Kom lunken vand, kerner og gær i en skål.

  3.  Opløses gæren i vandet ved at røre rundt med en ske eller i en røremaskine.

  4. Kom surmælksprodukt, grahamsmel og salt ved.

  5. Kom melet i skålen og ælt dejen i ca. 5 min. 

  6. Tilsæt nu olien og ælt videre i mindst 5 min. eller indtil dejen bliver blank og smidig.

  7. Lad nu dejen hvile i 30 min under et viskestykke.

  8. Når dejen er hævet, trykkes luften ud af dejen for at senere undgå de store huller i krummen, når brødet er færdigbagt.

  9. Del dejen i to lige store dele.

  10. Kom den ene del i en form eller en støbejernsgryde og form ca. 12 boller af den anden del.

  11. Lad dejen hæve endnu 30 min under et viskestykke.

  12. Opvarm ovnen til 250 grader.

  13. Sænk ovntemperaturen til 220 og bag først brødet i ca. 35 minutter eller indtil kernetemperaturen er min. 95 grader.

  14. Når der er ca. 12 minutter tilbage, sætter du bollerne i ovnen og bager det hele færdigt.