En smag af fortidens bagerier: Ymerkage
Opdag denne lækre svampede bradepandekage: Ymerkage. Det er en af de gamle klassiske danske kager, som er let og billig at lave.
Ymerkage består af en blanding af hvedemel, sukker, smør, natron, kanel og ymer. Fremstillingen af ymerkage er ret simpel. Først blandes sukker og smør. Det piskes godt. Derefter komme skiftevis mel blandet med natron og kanel samt ymer i en stor skål. Det hele røres godt sammen indtil dejen er glat og ensartet. Derefter overføres dejen til en smurt bradepande, hvor den bages i en forvarmet ovn ved en passende temperatur. Når kagen er bagt og afkølet tilsættes kakaoglasur.
Se flere opskrifter på bradepandekager her



Den oprindelige opskrift
Denne opskrift er fra en ældgammel papirlap fra min mors opskriftsbog. Jeg tænker, at det er en kage, som hun har fået af en veninde i tidernes morgen.
Ymerkage serveres ofte sammen med en kop kaffe eller te. Det er en enkel, men alligevel overdådig kage, der vil appellere til alle, der elsker en god kage med en blød og svampet tekstur.
Diætistens vurdering
Hvedemel, sukker og flormelis er de primære kulhydratkilder i kagen. Smør eller margarine og chokolade indeholder en del fedt. Ymer bidrager til protein, fedt og kalcium.
Sørger du for at spise frugt, grøntsager, fuldkorn, protein og magre mælkeprodukter til dagligt, kan et stykke Ymerkage godt være en del af en balanceret kost.
Hvis du planlægger at spise kage, kan du overveje at skære ned på kalorierne andre steder i din kost løbet af dagen. Du kan f.eks. vælge en mindre portion eller undgå andre snacks i løbet af dagen. Jeg har nogle gange selv sprunget et hovedmåltid over, hvis vi har spist kage en dag, da bare et stykke kan indeholde en del kalorier.

Ymerkage
Equipment
- bradepande
Ingredienser
Dej
- 500 g sukker
- 125 g smør eller margarine
- 400 g hvedemel
- 2 tsk natron
- 1 spsk kanel
- ½ liter ymer
Glasur
- 200 g flormelis
- 2-3 spsk kakaopulver
- ½ dl vand
Pynt
- 50 g chokolade hakket
- 15 g mandelsplitter kan udelades
Sådan gør du
- Start med tænde ovnen og sæt den på 175 grader C.
- Pisk sukker og smør luftigt.500 g sukker, 125 g smør
- Sigt mel, kanel og natron i en skål.400 g hvedemel, 2 tsk natron, 1 spsk kanel
- Bland skiftevis melblandingen og ymer i skålen med den piskede sukker og smør.½ liter ymer
- Kom dejen i en smurt bradepande (30 x 40 cm).
- Bag kagen i ovnen i ca. 45 minutter.
- Når kagen er bagt, skal den afkøle inden den glaseres.
- Bland imens glasuren og kom den på den afkølede kage.200 g flormelis, 2-3 spsk kakaopulver, ½ dl vand
- Du kan vælge at pynte kagen med lidt mandelsplitter, revet hvid og lys chokolade.50 g chokolade, 15 g mandelsplitter