Granola uden sukker
Dette her er en velsmagende granola uden sukker. Det vil så sige uden tilsat hvidt bordsukker. Sødmen får du i stedet fra den tørrede frugt. Frugt indeholder også sukker. Den er blot ikke raffineret. Det vil sige at den har stadig en masse gode næringsstoffer og fibre. Hvis du begiver dig ud i at lave din egen granola, kan det være en ide at lave en stor portion adgangen. Så har du til flere dage.
Find andre spændende opskrifter på morgenmad her
Hvis dadlerne er tørre, kan du hælde lidt kogt varmt vand over dem og lade dem opbløde i ca. 10 min. Granola uden sukker kan holde sig i ca. 2-3 uger i en lufttæt beholder.
Opbevaring
Denne portion passer med en af de store gennemsigtige Ikea-bøtter. Det er vigtigt at granolaen får lov at blive helt kold, inden du sætter låget på. Ellers vil der blive for fugtigt i bøtten, og du risikerer at granolaen mugner efter nogle dage.
Bytteliste
- Tahini er blendede sesamfrø. Du kan bytte den ud med peanutbutter eller mandelsmør.
- Havregryn kan byttes ud med rugflager.
- Mandel eller cashewnødder kan byttes med pekannødder, valnødder eller hasselnødder.
- Rosiner kan byttes ud med tørrede tranebær eller hvilken som helst anden tørret frugt.
Det er gode muligheder for at finde alternativer til råvarerne i en granola. Der findes jo så mange forskellige nødder og frø. Denne her kombination, som er brugt i opskriften smager bare godt. Det er sådan jeg plejer at spise den.
FAQ
Hvad koster det at lave granola?
Det koster 43 Kr. at lave en portion granola med samme mængder som i opskriften. Det vil sige at prisen er beregnet ud fra de præcise mængder, som er brugt i opskriften. Der er ikke medregnet vand og el.
Hvor mange kalorier er der i granola?
Der er 129 kalorier i en portion granola. Det svarer ca. til 2 spiseskefulde. Det passer nogenlunde med den mængde, som jeg selv kommer ovenpå en portion A38.
Granola uden sukker
Ingredienser
- 190 g dadler uden kerner
- 1,25 dl tahin
- ½ dl vand
- 250 g havregryn
- 70 g mandler groft hakkede
- 70 g cashewnødder groft hakkede
- 80 g rosiner
- 30 g solsikkefrø
- 30 g græskarkerner
- 20 g kokosmel eller kokosflager
- ½ tsk stødt kanel
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 150°C.
- Bland dadler, tahin og vand i en foodprocessor og blend indtil du får en cremet masse.190 g dadler, 1,25 dl tahin, ½ dl vand
- Kom alle de andre ingredienser i en stor skål.250 g havregryn, 70 g mandler, 70 g cashewnødder, 80 g rosiner, 30 g solsikkefrø, 30 g græskarkerner, 20 g kokosmel, ½ tsk stødt kanel
- Tilsæt dadelblandingen i skålen og bland det godt med hænderne eller en stor ske.
- Fordel granolaen jævnt på en bageplade med bagepapir.
- Bag i ovnen i 25 – 30 minutter. Rør rundt i blandingen 2-3 gange undervejs.
- Når granolaen er let gylden, tages den ud af ovnen og afkøles på bagepladen.
- Når det er helt afkølet, kommes den i en lufttæt beholder.
- Granola smager godt sammen med A38, yoghurt eller skyr og lidt bærkompot eller grød til.